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dc.contributor.author
Morado, Sergio Adrián
dc.contributor.author
Aparicio, Ailén
dc.contributor.author
Pinchetti, Daniela
dc.contributor.author
Arraztoa, Claudia Cecilia
dc.contributor.author
Alvarez, Gabriel Martín
dc.contributor.author
Neild, Debora Margarita
dc.contributor.author
Dalvit, Gabriel Carlos
dc.contributor.author
Cetica, Pablo Daniel
dc.date.available
2024-12-05T10:01:53Z
dc.date.issued
2023-11-30
dc.identifier.citation
Morado, Sergio Adrián; Aparicio, Ailén; Pinchetti, Daniela; Arraztoa, Claudia Cecilia; Alvarez, Gabriel Martín; et al.; Variations in metabolic parameters of in vitro matured porcine oocytes after vitrification-warming; University of Tripoli. Faculty of Veterinary Medicine; Open Veterinary Journal; 13; 11; 30-11-2023; 1-9
dc.identifier.issn
2218-6050
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/249524
dc.description.abstract
Background: As the porcine oocyte is the most sensitive to low temperature damage, it has been difficult to cryopreserve compared to those from other domestic animals. However, at present, vitrification is used as a method for the cryopreservation of both oocytes and embryos in this species.Aim: Our aim was to analyze alterations in metabolic parameters in vitrified-warmed in vitro matured porcine oocytes at different post-warming recuperation times. Additionally, metaphase II plate recovery time analysis, in vitro fertilization and intracytoplasmic sperm injection were carried out to evaluate oocyte recovery capacity. Methods: Oocytes were vitrified-warmed and then incubated for 0, 3 or 21h post-warming to assess biochemical parameters. Results: Oocyte viability and morphology were not affected by vitrification-warming. Cytosolic oxidative status, active mitochondria and reactive oxygen species levels presented changes at the different time points in control and vitrified-warmed oocytes (P<0.05) as well as differences between both groups (P<0.05). NAD(P)H levels remained constant throughout different recuperation times, but were significantly lower in vitrified-warmed oocytes (P<0.05). Metaphase II plate recovery occurred mostly between 3 and 4h post-warming, but the percentage of metaphase II was reduced by vitrification-warming. Sperm head decondensation and pronuclear formation capacities were not modified.Conclusion: In conclusion, vitrification-warming generates biochemical alterations in porcine oocytes that would be, in part, responsible for affecting their performance. So, although the technique is a valid alternative for porcine oocyte cryopreservation, the protocols should be adapted to minimize those alterations.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
University of Tripoli. Faculty of Veterinary Medicine
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
OOCYTE
dc.subject
PORCINE
dc.subject
VITRIFICATION
dc.subject.classification
Ciencias Veterinarias
dc.subject.classification
Ciencias Veterinarias
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Variations in metabolic parameters of in vitro matured porcine oocytes after vitrification-warming
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-11-22T12:51:12Z
dc.journal.volume
13
dc.journal.number
11
dc.journal.pagination
1-9
dc.journal.pais
Libia
dc.journal.ciudad
Tripoli
dc.description.fil
Fil: Morado, Sergio Adrián. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Investigación y Tecnología en Reproducción Animal; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Unidad Ejecutora de Investigaciones en Producción Animal. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Unidad Ejecutora de Investigaciones en Producción Animal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Aparicio, Ailén. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Investigación y Tecnología en Reproducción Animal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pinchetti, Daniela. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Investigación y Tecnología en Reproducción Animal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Arraztoa, Claudia Cecilia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Investigacion y Tecnología en Reproducción Animal; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alvarez, Gabriel Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Unidad Ejecutora de Investigaciones en Producción Animal. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Unidad Ejecutora de Investigaciones en Producción Animal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Neild, Debora Margarita. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Investigacion y Tecnología en Reproducción Animal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Dalvit, Gabriel Carlos. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Investigacion y Tecnología en Reproducción Animal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cetica, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Unidad Ejecutora de Investigaciones en Producción Animal. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Unidad Ejecutora de Investigaciones en Producción Animal; Argentina
dc.journal.title
Open Veterinary Journal
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.5455/OVJ.2023.v13.i11.x
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.bibliomed.org/?mno=160114
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