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dc.contributor.author
Lopez, Olivia Valeria  
dc.contributor.author
Ninago, Mario Daniel  
dc.contributor.author
Lencina, María Malvina Soledad  
dc.contributor.author
García, Maria Alejandra  
dc.contributor.author
Andreucetti, Noemi Amalia  
dc.contributor.author
Ciolino, Andrés Eduardo  
dc.contributor.author
Villar, Marcelo Armando  
dc.date.available
2017-09-22T14:49:44Z  
dc.date.issued
2015-03-21  
dc.identifier.citation
Lopez, Olivia Valeria; Ninago, Mario Daniel; Lencina, María Malvina Soledad; García, Maria Alejandra; Andreucetti, Noemi Amalia; et al.; Thermoplastic starch plasticized with alginate-glycerol mixtures:Melt-processing evaluation and film properties; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 126; 21-3-2015; 83-90  
dc.identifier.issn
0144-8617  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/24922  
dc.description.abstract
Corn starch melt-processing in the presence of a commonly used plasticizer mixture (water/glycerol)and a non-conventional alternative (alginate/glycerol) was evaluated. All assayed formulations weresuccessfully processed by melt-mixing and injected in circular probes. It was determined that all samples presented a typical viscoelastic behavior, observing a decrease in storage and loss modulus withwater and alginate concentration, which facilitated samples processability. Concerning to thermal sta-bility, it was not affected neither for water nor alginate presence. From injected probes, flexible filmswere obtained by thermo-compression. Films with the highest assayed water content presented a stickyappearance, whereas those containing alginate were non-tacky. Plasticizing action of water and alginatewas evidenced by the occurrence of homogeneous fracture surfaces, without the presence of unmeltedstarch granules. Besides, the shift of glass transition temperature to lower values also corroborated theplasticizing effect of both additives. In conclusion, obtained results demonstrated the well-plasticizingaction of sodium alginate on starch matrix, turning this additive into a promissory alternative to replacewater during melt-processing of thermoplastic corn-starch.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Corn Starch  
dc.subject
Sodium Alginate  
dc.subject
Plasticizer  
dc.subject
Melt Processing  
dc.subject.classification
Compuestos  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Thermoplastic starch plasticized with alginate-glycerol mixtures:Melt-processing evaluation and film properties  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-05-02T21:00:08Z  
dc.journal.volume
126  
dc.journal.pagination
83-90  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Lopez, Olivia Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ninago, Mario Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lencina, María Malvina Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: García, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Invest.científicas. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - la Plata. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Cs.exactas. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Andreucetti, Noemi Amalia. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ciolino, Andrés Eduardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Villar, Marcelo Armando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org//10.1016/j.carbpol.2015.03.030  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861715002337