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dc.contributor.author
Bigliani, María Celeste  
dc.contributor.author
Rossetti, Víctor  
dc.contributor.author
Grondona, Ezequiel  
dc.contributor.author
Lo Presti, Maria Silvina  
dc.contributor.author
Paglini, Patricia Adriana  
dc.contributor.author
Rivero, Virginia Elena  
dc.contributor.author
Zunino, María Paula  
dc.contributor.author
Ponce, Andrés Alberto  
dc.date.available
2024-11-14T11:56:56Z  
dc.date.issued
2012-07  
dc.identifier.citation
Bigliani, María Celeste; Rossetti, Víctor; Grondona, Ezequiel; Lo Presti, Maria Silvina; Paglini, Patricia Adriana; et al.; Chemical compositions and properties of Schinus areira L. essential oil on airway inflammation and cardiovascular system of mice and rabbits; Pergamon-Elsevier Science Ltd; Food and Chemical Toxicology; 50; 7; 7-2012; 2282-2288  
dc.identifier.issn
0278-6915  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/248166  
dc.description.abstract
The main purpose was to investigate the effects of essential plant-oil of Schinus areira L. on hemodynamic functions in rabbits, as well as myocardial contractile strength and airways inflammation associated to bacterial endotoxin lipopolysaccharide (LPS) in mice. This study shows the important properties of the essential oil (EO) of S. areira studied and these actions on lung with significant inhibition associated to LPS, all of which was assessed in mice bronchoalveolar lavage fluid and evidenced by stability of the percentage of alveolar macrophages, infiltration of polymorphonuclear leukocytes and tumor necrosis factor-a concentration, and without pathway modifications in conjugated dienes activity. Clinical status (morbidity or mortality), macroscopic morphology and lung/ body weight index were unaffected by the administration of the EO S. areira. Furthermore, the ex vivo analysis of isolated hearts demonstrated the negative inotropic action of the EO of S. areira in a mice model, and in rabbits changes in the hemodynamic parameters, such as a reduction of systolic blood pressure. We conclude that EO S. areira could be responsible for modifications on the cardiovascular and/or airway parameters.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Pergamon-Elsevier Science Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ESSENTIAL OIL  
dc.subject
TERPENES  
dc.subject
S. AREIRA  
dc.subject
LUNG INFLAMMATION  
dc.subject
CARDIOVASCULAR  
dc.subject.classification
Fisiología  
dc.subject.classification
Medicina Básica  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Chemical compositions and properties of Schinus areira L. essential oil on airway inflammation and cardiovascular system of mice and rabbits  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-09-25T12:08:58Z  
dc.journal.volume
50  
dc.journal.number
7  
dc.journal.pagination
2282-2288  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Bigliani, María Celeste. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina. Departamento de Fisiología Humana y Física Biomédica. Cátedra de Fisiología Humana; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rossetti, Víctor. Universidad Nacional de La Rioja; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Grondona, Ezequiel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina. Departamento de Fisiología Humana y Física Biomédica. Cátedra de Fisiología Humana; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lo Presti, Maria Silvina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina. Departamento de Fisiología Humana y Física Biomedica. Cátedra de Física Biomedica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Paglini, Patricia Adriana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina. Departamento de Fisiología Humana y Física Biomedica. Cátedra de Física Biomedica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rivero, Virginia Elena. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Bioquímica Clínica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zunino, María Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ponce, Andrés Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina. Departamento de Fisiología Humana y Física Biomédica. Cátedra de Fisiología Humana; Argentina  
dc.journal.title
Food and Chemical Toxicology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691512003092  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fct.2012.04.025