Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Rodríguez, María Emilia  
dc.contributor.author
Poza Viejo, Laura  
dc.contributor.author
Maestro Gaitán, Isaac  
dc.contributor.author
Schneider Teixeira, Aline  
dc.contributor.author
Deladino, Lorena  
dc.contributor.author
Ixtaina, Vanesa Yanet  
dc.contributor.author
Reguera, Maria  
dc.date.available
2024-11-11T15:37:21Z  
dc.date.issued
2024-08  
dc.identifier.citation
Rodríguez, María Emilia; Poza Viejo, Laura; Maestro Gaitán, Isaac; Schneider Teixeira, Aline; Deladino, Lorena; et al.; Shotgun proteomics profiling of chia seeds (Salvia hispanica L.) reveals genotypic differential responses to viability loss; Frontiers; Frontiers in Plant Science; 15; 8-2024; 1-14  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/247866  
dc.description.abstract
Introduction: Exposure to elevated temperatures and relative humidity expeditesthe seed aging process, finally leading to seed viability loss. In this context, certainproteins play a pivotal role in safeguarding the longevity of seeds. However, theseedproteomic response to loss viability in Salvia hispanica L., commonly knownas chia, remains incompletely understood.Methods: This work explores the application of proteomics as a potent tool foruncovering molecular responses to viability loss caused by artificial aging in twochia genotypes, WN and MN.Results: By using a quantitative label-free proteomics analysis (LC-MS/MS), 1787proteins wereidentified in chia seeds at a 95% confidence level, including storageproteins, heat shock proteins (HSPs), late embryogenesis abundant proteins (LEA),oleosins, reactive oxygen species (ROS)-related enzymes, and ribosomal proteins.A relatively low percentage of exclusive proteins were identified in viable and nonviable seeds. However, proteins exhibiting differential abundancebetween samplesindicated variations in the genotype and physiological status. Specifically, the WNgenotype showed 130 proteins with differential abundancecomparing viable andnon-viable seeds, while MN displayed changes in the abundance of 174 proteins.While both showed a significant decrease in keyproteins responsible formaintaining seed functionality, longevity, and vigor withhigh-temperature andhumidity conditions, such as LEA proteins or HSPs, ROS, and oleosins, distinctresponses between genotypes were noted, particularly in ribosomal proteins thatwere accumulated in MN and diminished in WN seeds.Discussion: Overall, the results emphasize the importance of evaluating changesin proteins of viable and non-viable seeds as they offer valuable insights into theunderlying biological mechanisms responsible for the maintenance of chia seedintegrity throughout high-temperature and humidity exposure.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Frontiers  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CHIA  
dc.subject
NUTLET  
dc.subject
SEED VIABILITY  
dc.subject
ARTIFICIAL AGING  
dc.subject
EMERGENT CROPS  
dc.subject
PROTEOMICS  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Shotgun proteomics profiling of chia seeds (Salvia hispanica L.) reveals genotypic differential responses to viability loss  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-10-03T14:51:59Z  
dc.identifier.eissn
1664-462X  
dc.journal.volume
15  
dc.journal.pagination
1-14  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, María Emilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Poza Viejo, Laura. Universidad Autónoma de Madrid; España  
dc.description.fil
Fil: Maestro Gaitán, Isaac. Universidad Autónoma de Madrid; España  
dc.description.fil
Fil: Schneider Teixeira, Aline. YPF - Tecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Deladino, Lorena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Reguera, Maria. Universidad Autónoma de Madrid; España  
dc.journal.title
Frontiers in Plant Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2024.1441234/full  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3389/fpls.2024.1441234