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dc.contributor.author
Rodríguez, María Emilia
dc.contributor.author
Poza Viejo, Laura
dc.contributor.author
Maestro Gaitán, Isaac
dc.contributor.author
Schneider Teixeira, Aline
dc.contributor.author
Deladino, Lorena
dc.contributor.author
Ixtaina, Vanesa Yanet
dc.contributor.author
Reguera, Maria
dc.date.available
2024-11-11T15:37:21Z
dc.date.issued
2024-08
dc.identifier.citation
Rodríguez, María Emilia; Poza Viejo, Laura; Maestro Gaitán, Isaac; Schneider Teixeira, Aline; Deladino, Lorena; et al.; Shotgun proteomics profiling of chia seeds (Salvia hispanica L.) reveals genotypic differential responses to viability loss; Frontiers; Frontiers in Plant Science; 15; 8-2024; 1-14
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/247866
dc.description.abstract
Introduction: Exposure to elevated temperatures and relative humidity expeditesthe seed aging process, finally leading to seed viability loss. In this context, certainproteins play a pivotal role in safeguarding the longevity of seeds. However, theseedproteomic response to loss viability in Salvia hispanica L., commonly knownas chia, remains incompletely understood.Methods: This work explores the application of proteomics as a potent tool foruncovering molecular responses to viability loss caused by artificial aging in twochia genotypes, WN and MN.Results: By using a quantitative label-free proteomics analysis (LC-MS/MS), 1787proteins wereidentified in chia seeds at a 95% confidence level, including storageproteins, heat shock proteins (HSPs), late embryogenesis abundant proteins (LEA),oleosins, reactive oxygen species (ROS)-related enzymes, and ribosomal proteins.A relatively low percentage of exclusive proteins were identified in viable and nonviable seeds. However, proteins exhibiting differential abundancebetween samplesindicated variations in the genotype and physiological status. Specifically, the WNgenotype showed 130 proteins with differential abundancecomparing viable andnon-viable seeds, while MN displayed changes in the abundance of 174 proteins.While both showed a significant decrease in keyproteins responsible formaintaining seed functionality, longevity, and vigor withhigh-temperature andhumidity conditions, such as LEA proteins or HSPs, ROS, and oleosins, distinctresponses between genotypes were noted, particularly in ribosomal proteins thatwere accumulated in MN and diminished in WN seeds.Discussion: Overall, the results emphasize the importance of evaluating changesin proteins of viable and non-viable seeds as they offer valuable insights into theunderlying biological mechanisms responsible for the maintenance of chia seedintegrity throughout high-temperature and humidity exposure.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Frontiers
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CHIA
dc.subject
NUTLET
dc.subject
SEED VIABILITY
dc.subject
ARTIFICIAL AGING
dc.subject
EMERGENT CROPS
dc.subject
PROTEOMICS
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Shotgun proteomics profiling of chia seeds (Salvia hispanica L.) reveals genotypic differential responses to viability loss
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-10-03T14:51:59Z
dc.identifier.eissn
1664-462X
dc.journal.volume
15
dc.journal.pagination
1-14
dc.journal.pais
Suiza
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, María Emilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Poza Viejo, Laura. Universidad Autónoma de Madrid; España
dc.description.fil
Fil: Maestro Gaitán, Isaac. Universidad Autónoma de Madrid; España
dc.description.fil
Fil: Schneider Teixeira, Aline. YPF - Tecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Deladino, Lorena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Reguera, Maria. Universidad Autónoma de Madrid; España
dc.journal.title
Frontiers in Plant Science
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2024.1441234/full
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3389/fpls.2024.1441234
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