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dc.contributor.author
Sabbione, Ana Clara
dc.contributor.author
Bengoa, Ana Agustina
dc.contributor.author
Garrote, Graciela Liliana
dc.contributor.author
Scilingo, Adriana Alicia
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela
dc.date.available
2024-11-11T14:57:24Z
dc.date.issued
2024-12
dc.identifier.citation
Sabbione, Ana Clara; Bengoa, Ana Agustina; Garrote, Graciela Liliana; Scilingo, Adriana Alicia; Añon, Maria Cristina; et al.; Amaranth fiber acts as fermentable substrate for children's fecal microbiota; Elsevier; Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre; 32; 100447; 12-2024; 1-10
dc.identifier.issn
2212-6198
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/247849
dc.description.abstract
Fiber has an important role in modulating the intestinal microbiota and its metabolic activity. Since amaranth seeds are a good source of dietary fiber, this study aimed to evaluate the potential prebiotic capacity of fibers obtained from amaranth flour (AFF), a protein isolate (APIF), and a beverage (ABF) to modulate children’s fecal microbiota in an in vitro fermentation model. Changes induced in fecal microbiota and the profile of short-chain fatty acids (SCFA) were evaluated after 24, 48, and 72h. APIF and ABF samples reached levels of 60 mM acetate, 35 mM propionate, and 8 mM butyrate, with significant increases in acetate and butyrate at 24 and 72h, and in propionate at the three times evaluated. Regarding AFF, significant increases of SCFA were observed after 72hwith levels of 55 mM, 25 mM, and 6 mM for acetate, propionate, and butyrate respectively. Moreover, DGGE profiles at 24h fermentation of amaranth samples showed a high similarity (90%), locating in a cluster separated from inulin and basal medium. However, after 72h fermentation, AFF showed slight differences in the profile with 74% similarity with APIF and ABF. Sequencing results of 24h fermentation of amaranth fibers showed a marked decrease in Fusobacterium and enterobacteria compared with basal medium, accompanied by a significant increase in Bacteroides and Parabacteroides. These results constitute an important contribution in the searchfor new compounds that promote a healthy gut microbiota. Thereby, the incorporation of these new prebiotics into the diet could lead to the establishment of a widely diverse microbiota usually associated with a healthier state.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Amaranto
dc.subject
Fibra
dc.subject
Ácidos grasos de cadena corta
dc.subject
Prebióticos
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Amaranth fiber acts as fermentable substrate for children's fecal microbiota
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-10-03T14:40:00Z
dc.journal.volume
32
dc.journal.number
100447
dc.journal.pagination
1-10
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Sabbione, Ana Clara. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bengoa, Ana Agustina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Scilingo, Adriana Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2212619824000470
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.bcdf.2024.100447
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