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dc.contributor.author
Seijo, Mariana  
dc.contributor.author
Bonanno, Marina Soledad  
dc.contributor.author
Zeni Coronel, Estefania Magali  
dc.contributor.author
Vénica, Claudia Inés  
dc.contributor.author
Pita Martín de Portela, María Luz  
dc.contributor.author
Bozzini, Carlos Eduardo Jose  
dc.contributor.author
Bergamini, Carina Viviana  
dc.contributor.author
Wolf, Irma Veronica  
dc.contributor.author
Perotti, Maria Cristina  
dc.contributor.author
Zeni, Susana Noemi  
dc.date.available
2024-11-08T14:44:15Z  
dc.date.issued
2021  
dc.identifier.citation
Effect of feeding a low lactose yogurt-based diet having galactooligosaccharides (GOS) on bone health: preclinical model of normal growth; LXVI Reunión anual de la Sociedad Argentina de Investigación Clínica; LXIX Reunión anual de la Sociedad Argentina de Immunología ; LIII Reunión anual de la Asociación Argentina de Farmacología Experimental y XI Reunión anual de la Asociación Argentina de Nanomedicinas; Mar del Plata; Argentina; 2021; 1-5  
dc.identifier.issn
0076-6046  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/247682  
dc.description.abstract
GOS are natural prebiotics of human milk that could have positive actions in calcium (Ca) absorption and bone health. They can be incorporated in fermented dairy products by enzymatic action on milk lactose, resulting in a low lactose-containing food. We evaluated and compared the effect of feeding a low lactose-yogurt containing GOS (EY) in bone health during normal growth of weaning rats. Rats (n=10/group) fed 3 diets: control AIN´93-G (C); GOS-free yogurt (Y) or EY during 30 days. We evaluated food consumption; body weight (BW); Ca absorption (% AbsCa) by balance methods; in cecum Lactobacilli growth (LB) by microbiological culture, pH by a pHmeter and short chain fatty acids (SCFA) by HPLC-IR; total skeleton (Et), lumbar spine (Ls) and proximal tibia (Pt) bone mineral density (BMD) and Et bone mineral content (BMC) by densitometry; bone volume (%BV) and intestinal crypt depth (ICD) (µm) by histology; maximal load, fracture strength and elastic modulus by biomechanical test. ANOVA and Bonferroni post hoc test were used to evaluate statistical significances. Food consumption and BW were similar thought out the study. EY showed higher %AbsCa (p<0.05), LB colonies (p<0.05); SCFA concentration (p<0.001) and lower cecal pH (p<0.01) than Y and C. EY had the highest Ls and PtBMDs (p<0.05), %BV (p<0.01), ICD (p<0.0001) than YC and C without differences in EtBMC vs C. EY had higher biomechanical parameters than Y (p<0.01) without differences vs. C. Conclusion: YE could be a useful tool to ensure an optimal bone growth in lactose intolerance conditions.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Fundación Revista Medicina  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
PREBIOTICS  
dc.subject
CALCIUM  
dc.subject
PEAK BONE MASS  
dc.subject
LOW LACTOSE YOGURT  
dc.subject.classification
Nutrición, Dietética  
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Effect of feeding a low lactose yogurt-based diet having galactooligosaccharides (GOS) on bone health: preclinical model of normal growth  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/conferenceObject  
dc.type
info:ar-repo/semantics/documento de conferencia  
dc.date.updated
2022-11-09T18:56:05Z  
dc.identifier.eissn
1669-9106  
dc.journal.volume
81  
dc.journal.number
III  
dc.journal.pagination
1-5  
dc.journal.pais
Argentina  
dc.journal.ciudad
Buenos Aires  
dc.description.fil
Fil: Seijo, Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bonanno, Marina Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zeni Coronel, Estefania Magali. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vénica, Claudia Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pita Martín de Portela, María Luz. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Bromatología y Nutrición Experimental; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bozzini, Carlos Eduardo Jose. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Odontología. Cátedra de Fisiología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wolf, Irma Veronica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perotti, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zeni, Susana Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.reunionbiociencias.com.ar/wp-content/uploads/2021/11/Revista-Medicina-2021.pdf  
dc.conicet.rol
Autor  
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Autor  
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Autor  
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Autor  
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Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.coverage
Internacional  
dc.type.subtype
Reunión  
dc.description.nombreEvento
LXVI Reunión anual de la Sociedad Argentina de Investigación Clínica; LXIX Reunión anual de la Sociedad Argentina de Immunología ; LIII Reunión anual de la Asociación Argentina de Farmacología Experimental y XI Reunión anual de la Asociación Argentina de Nanomedicinas  
dc.date.evento
2021-11-17  
dc.description.ciudadEvento
Mar del Plata  
dc.description.paisEvento
Argentina  
dc.type.publicacion
Journal  
dc.description.institucionOrganizadora
Sociedad Argentina de Investigación Clínica  
dc.description.institucionOrganizadora
Sociedad Argentina de Inmunologia  
dc.description.institucionOrganizadora
Asociación Argentina de Farmacología Experimental  
dc.description.institucionOrganizadora
Asociación Argentina de Nanomedicinas  
dc.source.revista
Medicina  
dc.date.eventoHasta
2021-11-21  
dc.type
Reunión