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dc.contributor.author
Seijo, Mariana
dc.contributor.author
Bonanno, Marina Soledad
dc.contributor.author
Zeni Coronel, Estefania Magali
dc.contributor.author
Vénica, Claudia Inés
dc.contributor.author
Pita Martín de Portela, María Luz
dc.contributor.author
Bozzini, Carlos Eduardo Jose
dc.contributor.author
Bergamini, Carina Viviana
dc.contributor.author
Wolf, Irma Veronica
dc.contributor.author
Perotti, Maria Cristina
dc.contributor.author
Zeni, Susana Noemi
dc.date.available
2024-11-08T14:44:15Z
dc.date.issued
2021
dc.identifier.citation
Effect of feeding a low lactose yogurt-based diet having galactooligosaccharides (GOS) on bone health: preclinical model of normal growth; LXVI Reunión anual de la Sociedad Argentina de Investigación Clínica; LXIX Reunión anual de la Sociedad Argentina de Immunología ; LIII Reunión anual de la Asociación Argentina de Farmacología Experimental y XI Reunión anual de la Asociación Argentina de Nanomedicinas; Mar del Plata; Argentina; 2021; 1-5
dc.identifier.issn
0076-6046
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/247682
dc.description.abstract
GOS are natural prebiotics of human milk that could have positive actions in calcium (Ca) absorption and bone health. They can be incorporated in fermented dairy products by enzymatic action on milk lactose, resulting in a low lactose-containing food. We evaluated and compared the effect of feeding a low lactose-yogurt containing GOS (EY) in bone health during normal growth of weaning rats. Rats (n=10/group) fed 3 diets: control AIN´93-G (C); GOS-free yogurt (Y) or EY during 30 days. We evaluated food consumption; body weight (BW); Ca absorption (% AbsCa) by balance methods; in cecum Lactobacilli growth (LB) by microbiological culture, pH by a pHmeter and short chain fatty acids (SCFA) by HPLC-IR; total skeleton (Et), lumbar spine (Ls) and proximal tibia (Pt) bone mineral density (BMD) and Et bone mineral content (BMC) by densitometry; bone volume (%BV) and intestinal crypt depth (ICD) (µm) by histology; maximal load, fracture strength and elastic modulus by biomechanical test. ANOVA and Bonferroni post hoc test were used to evaluate statistical significances. Food consumption and BW were similar thought out the study. EY showed higher %AbsCa (p<0.05), LB colonies (p<0.05); SCFA concentration (p<0.001) and lower cecal pH (p<0.01) than Y and C. EY had the highest Ls and PtBMDs (p<0.05), %BV (p<0.01), ICD (p<0.0001) than YC and C without differences in EtBMC vs C. EY had higher biomechanical parameters than Y (p<0.01) without differences vs. C. Conclusion: YE could be a useful tool to ensure an optimal bone growth in lactose intolerance conditions.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Fundación Revista Medicina
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
PREBIOTICS
dc.subject
CALCIUM
dc.subject
PEAK BONE MASS
dc.subject
LOW LACTOSE YOGURT
dc.subject.classification
Nutrición, Dietética
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD
dc.title
Effect of feeding a low lactose yogurt-based diet having galactooligosaccharides (GOS) on bone health: preclinical model of normal growth
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/conferenceObject
dc.type
info:ar-repo/semantics/documento de conferencia
dc.date.updated
2022-11-09T18:56:05Z
dc.identifier.eissn
1669-9106
dc.journal.volume
81
dc.journal.number
III
dc.journal.pagination
1-5
dc.journal.pais
Argentina
dc.journal.ciudad
Buenos Aires
dc.description.fil
Fil: Seijo, Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bonanno, Marina Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zeni Coronel, Estefania Magali. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vénica, Claudia Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pita Martín de Portela, María Luz. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Bromatología y Nutrición Experimental; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bozzini, Carlos Eduardo Jose. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Odontología. Cátedra de Fisiología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wolf, Irma Veronica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perotti, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zeni, Susana Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.reunionbiociencias.com.ar/wp-content/uploads/2021/11/Revista-Medicina-2021.pdf
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
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dc.conicet.rol
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dc.conicet.rol
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dc.conicet.rol
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dc.conicet.rol
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dc.conicet.rol
Autor
dc.coverage
Internacional
dc.type.subtype
Reunión
dc.description.nombreEvento
LXVI Reunión anual de la Sociedad Argentina de Investigación Clínica; LXIX Reunión anual de la Sociedad Argentina de Immunología ; LIII Reunión anual de la Asociación Argentina de Farmacología Experimental y XI Reunión anual de la Asociación Argentina de Nanomedicinas
dc.date.evento
2021-11-17
dc.description.ciudadEvento
Mar del Plata
dc.description.paisEvento
Argentina
dc.type.publicacion
Journal
dc.description.institucionOrganizadora
Sociedad Argentina de Investigación Clínica
dc.description.institucionOrganizadora
Sociedad Argentina de Inmunologia
dc.description.institucionOrganizadora
Asociación Argentina de Farmacología Experimental
dc.description.institucionOrganizadora
Asociación Argentina de Nanomedicinas
dc.source.revista
Medicina
dc.date.eventoHasta
2021-11-21
dc.type
Reunión
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