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dc.contributor.author
Cavallo, Ema Claudia
dc.contributor.author
Tupa Valencia, Maribel Victoria
dc.contributor.author
Rossi, Ezequiel
dc.contributor.author
Errea, María Inés
dc.contributor.author
Foresti, María Laura
dc.date.available
2024-11-07T10:55:33Z
dc.date.issued
2024-10
dc.identifier.citation
Cavallo, Ema Claudia; Tupa Valencia, Maribel Victoria; Rossi, Ezequiel; Errea, María Inés; Foresti, María Laura; Production of resistant starches via citric acid modification: Effects of reaction conditions on chemical structure and final properties; Elsevier Science; International Journal of Biological Macromolecules; 278; 134922; 10-2024; 1-21
dc.identifier.issn
0141-8130
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/247543
dc.description.abstract
Aiming to contribute to the current knowledge on the impact of reaction conditions on the chemical structure and target properties of starch citrates, in the current contribution different corn starch citrates were prepared by manipulation of reaction time, temperature and citric acid concentration. Modified starches were characterized in terms of chemical structure, morphology, crystallinity, swelling power and resistant starch content. For the first time, total substitution, crosslinking and monosubstitution degrees were quantitatively determined; and the relationship among final chemical structure, reaction conditions and target starch citrates properties was comprehensively analyzed. Products with total substitution values in the range of 0.075–0.24, crosslinking degrees in the 0.005–0.11 interval, and monosubstitution extents within the 0.05–0.12 range, were produced. By proper selection of reaction conditions products with almost 100 % of resistant starch were obtained. Results evidenced that starch citrates properties (mainly swelling power and RS content) depend on both chemical structure and the reaction conditions employed. Actually, the reaction temperature set (120 °C or 150 °C) proved to play a determinant role in the final products properties as evidenced from starch citrates with similar chemical structure and substantially different swelling and digestibility properties.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
STARCH
dc.subject
CITRIC ACID
dc.subject
ESTERIFICATION
dc.subject
CROSSLINKING
dc.subject
RESISTANT STARCH
dc.subject.classification
Ingeniería Química
dc.subject.classification
Ingeniería Química
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Production of resistant starches via citric acid modification: Effects of reaction conditions on chemical structure and final properties
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-10-03T14:28:03Z
dc.journal.volume
278
dc.journal.number
134922
dc.journal.pagination
1-21
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.description.fil
Fil: Cavallo, Ema Claudia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tupa Valencia, Maribel Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rossi, Ezequiel. Instituto Tecnológico de Buenos Aires; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Errea, María Inés. Instituto Tecnológico de Buenos Aires; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Foresti, María Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Biological Macromolecules
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0141813024057271
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2024.134922
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