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dc.contributor.author
Cendoya, Eugenia
dc.contributor.author
Nichea, Maria Julia
dc.contributor.author
Romero Donato, Cindy Johana
dc.contributor.author
Zachetti, Vanessa Gimena Lourdes
dc.contributor.author
Monge, Maria del Pilar
dc.contributor.author
Ramirez, Maria Laura
dc.date.available
2024-11-06T18:02:07Z
dc.date.issued
2024-10-03
dc.identifier.citation
Cendoya, Eugenia; Nichea, Maria Julia; Romero Donato, Cindy Johana; Zachetti, Vanessa Gimena Lourdes; Monge, Maria del Pilar; et al.; Fumonisins in infant cereals marketed as complementary food in Argentina; Taylor & Francis Ltd; Food Additives And Contaminants. Part B - Surveillance Communications; 3-10-2024; 1-7
dc.identifier.issn
1939-3210
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/247500
dc.description.abstract
Infant cereals are typically the first foods introduced as complementary foods. Cereals used to elaborate complementary foods, such as wheat, maize and rice, are susceptible to mycotoxin contamination. Among mycotoxins, fumonisins have been epidemiologically associated, in humans, with oesophageal cancer, neural tube defects and stunting. Fumonisins have been found in maize and wheat grains in Argentina. In the present study, a survey was conducted to determine their occurrence in 82 wheat-based and multicereal-based infant cereal items collected from retail stores in Rio Cuarto, Argentina, using HPLC-MS. Of these samples, 84% showed FBs contamination with levels ranging from 0.05 to 992 μg/kg). Although FB1 was the most prevalent fumonisin, FB2 was found at higher levels. Most samples had levels below the limit of 200 μg/kg set for Argentinean cereal products for children. The outcome of this survey provides information on the naturally presence of fumonisin in infant cereal intended for children in Argentina, which can be helpful to consider relevant monitoring programmes.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Taylor & Francis Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ARGENTINA
dc.subject
FUMONISIN
dc.subject
FUNGI
dc.subject
FOOD CONTAMINATION
dc.subject
INFANT CEREALS
dc.subject
MYCOTOXINS
dc.subject.classification
Micología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Fumonisins in infant cereals marketed as complementary food in Argentina
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-10-29T10:49:24Z
dc.journal.pagination
1-7
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Cendoya, Eugenia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Nichea, Maria Julia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Romero Donato, Cindy Johana. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zachetti, Vanessa Gimena Lourdes. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Monge, Maria del Pilar. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ramirez, Maria Laura. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina
dc.journal.title
Food Additives And Contaminants. Part B - Surveillance Communications
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19393210.2024.2411278
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/19393210.2024.2411278
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