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dc.contributor.author
Cendoya, Eugenia  
dc.contributor.author
Nichea, Maria Julia  
dc.contributor.author
Romero Donato, Cindy Johana  
dc.contributor.author
Zachetti, Vanessa Gimena Lourdes  
dc.contributor.author
Monge, Maria del Pilar  
dc.contributor.author
Ramirez, Maria Laura  
dc.date.available
2024-11-06T18:02:07Z  
dc.date.issued
2024-10-03  
dc.identifier.citation
Cendoya, Eugenia; Nichea, Maria Julia; Romero Donato, Cindy Johana; Zachetti, Vanessa Gimena Lourdes; Monge, Maria del Pilar; et al.; Fumonisins in infant cereals marketed as complementary food in Argentina; Taylor & Francis Ltd; Food Additives And Contaminants. Part B - Surveillance Communications; 3-10-2024; 1-7  
dc.identifier.issn
1939-3210  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/247500  
dc.description.abstract
Infant cereals are typically the first foods introduced as complementary foods. Cereals used to elaborate complementary foods, such as wheat, maize and rice, are susceptible to mycotoxin contamination. Among mycotoxins, fumonisins have been epidemiologically associated, in humans, with oesophageal cancer, neural tube defects and stunting. Fumonisins have been found in maize and wheat grains in Argentina. In the present study, a survey was conducted to determine their occurrence in 82 wheat-based and multicereal-based infant cereal items collected from retail stores in Rio Cuarto, Argentina, using HPLC-MS. Of these samples, 84% showed FBs contamination with levels ranging from 0.05 to 992 μg/kg). Although FB1 was the most prevalent fumonisin, FB2 was found at higher levels. Most samples had levels below the limit of 200 μg/kg set for Argentinean cereal products for children. The outcome of this survey provides information on the naturally presence of fumonisin in infant cereal intended for children in Argentina, which can be helpful to consider relevant monitoring programmes.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Taylor & Francis Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ARGENTINA  
dc.subject
FUMONISIN  
dc.subject
FUNGI  
dc.subject
FOOD CONTAMINATION  
dc.subject
INFANT CEREALS  
dc.subject
MYCOTOXINS  
dc.subject.classification
Micología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Fumonisins in infant cereals marketed as complementary food in Argentina  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-10-29T10:49:24Z  
dc.journal.pagination
1-7  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Cendoya, Eugenia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nichea, Maria Julia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Romero Donato, Cindy Johana. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zachetti, Vanessa Gimena Lourdes. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Monge, Maria del Pilar. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ramirez, Maria Laura. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina  
dc.journal.title
Food Additives And Contaminants. Part B - Surveillance Communications  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19393210.2024.2411278  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/19393210.2024.2411278