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dc.contributor.author
Fabani, Maria Paula
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dc.contributor.author
Ravera, Mario J. A.
dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto
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dc.date.available
2017-09-20T19:01:36Z
dc.date.issued
2013-05
dc.identifier.citation
Fabani, Maria Paula; Ravera, Mario J. A.; Wunderlin, Daniel Alberto; Markers of typical red wine varieties from the Valley of Tulum (San Juan-Argentina) based on VOCs profile and chemometrics; Elsevier; Food Chemistry; 141; 2; 5-2013; 1055-1062
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/24717
dc.description.abstract
We studied the VOCs profile of three red wine varieties, produced in the Valley of Tulum (San Juan-Argentina), over 4 consecutive years. Our main goal was to verify if different wine varieties could be differentiated from their VOCs profile, considering changes induced by their age, the yeast inoculated and the type of alcoholic fermentation, establishing those compounds that could be used as chemical markers of a particular variety. Stepwise LDA of selected VOCs allowed 100% differentiation between studied wines, showing that high levels of 1-hexanol were characteristic for Malbec, while low level of ethyl caproate was characteristic for Bonarda. Using controlled fermentations, 1-hexanol, a pre-fermentative VOC, presented a similar trend in wines produced from different yeast; while other fermentative VOCs, like ethyl caproate and ethyl caprilate, presented lower levels for Bonarda but also for Syrah. To our knowledge, this is the first report on characterization of VOCs from Bonarda. Additionally, the quantitative analysis of VOCs profile, coupled to chemometrics, present a good alternative to differentiate wines from different varieties and also for studying wine fermentation.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Vocs Profile
dc.subject
Chemical Marker
dc.subject
Wine Authentication
dc.subject
Chemometrics
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
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dc.subject.classification
Ciencias Químicas
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dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
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dc.title
Markers of typical red wine varieties from the Valley of Tulum (San Juan-Argentina) based on VOCs profile and chemometrics
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-09-19T14:25:52Z
dc.journal.volume
141
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
1055-1062
dc.journal.pais
Países Bajos
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dc.journal.ciudad
Ámsterdam
dc.description.fil
Fil: Fabani, Maria Paula. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ravera, Mario J. A.. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología. Instituto Superior de Investigación, Desarrollo y Servicio de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología. Instituto Superior de Investigación, Desarrollo y Servicio de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry
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dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814613004925
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.04.046
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