Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Seijo, Mariana

dc.contributor.author
Bonanno, Marina Soledad

dc.contributor.author
Vénica, Claudia Inés

dc.contributor.author
Pita Martín de Portela, María Luz

dc.contributor.author
Bozzini, Carlos Eduardo Jose

dc.contributor.author
Bergamini, Carina Viviana

dc.contributor.author
Wolf, Irma Veronica

dc.contributor.author
Perotti, Maria Cristina

dc.contributor.author
Zeni, Susana Noemi

dc.date.available
2024-10-25T12:53:36Z
dc.date.issued
2021
dc.identifier.citation
Calcium absorption and bone retention in a model of growing rats: Effect of feeding an experimental yogurt-reduced in lactose-containing galactooligosaccharides (GOS); 4º Congreso Argentino de Osteologia; XXXVIII Reunión Anual de la Asociación Argentina de Osteología y XV Congreso Argentino de Osteoporosis; Ciudad de Buenos Aires; Argentina; 2021; 1-2
dc.identifier.issn
2473-4039
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/246452
dc.description.abstract
GOS are natural prebiotic of maternal milk. They can be enzymatically synthetized in yogurt manufacture from milk lactose obtaining a dairy product reduced in lactose containing prebiotics and potentially probiotics. It was evaluated if this yogurt containing GOS and reduced in lactose (EY) offered some extra advantages as compared to a regular yogurt (RY) in calcium (Ca) and phosphate (Pi) absorption (Abs) and bone retention during normal growth. Male weaning rats received control diet (C), EY or regular yogurt (RY) during 28 days. Results showed no differences in food consumption and body weight between C and yogurts groups. EY showed the highest increase in fecal lactobacillus colonies, in short chain fatty acids production especially propionate and butyrate, in large intestinal crypt deep, and the lowest caecum pH, CaAbs% increased significantly as follows: EY>RY>C (p<0.05); PiAbs% was higher in EY vs. RY. Femur Ca and Pi content, bone mineral content, density and biomechanical parameters were similar in EY and C but lower in RY (p<0.05). The epiphyseal and hypertrophic cartilage widths were lower in EY and RY than in C (p<0.05) while total cartilage width was similar in EY and C. Conclusion: EY reduced in lactose increased mineral Abs attaining C group bone retention and quality while RY diet consumption did not achieve bone growth and quality of C group. Then EY would be a good strategy to attain an adequate peak bone mass during growth, especially in lactose intolerant subjects. Grant of UBACyT and CONICET.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
PREBIOTICS
dc.subject
BONE
dc.subject
EXPERIMENTAL STUDY
dc.subject
GROWING RATS
dc.subject.classification
Otras Ciencias de la Salud

dc.subject.classification
Ciencias de la Salud

dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD

dc.title
Calcium absorption and bone retention in a model of growing rats: Effect of feeding an experimental yogurt-reduced in lactose-containing galactooligosaccharides (GOS)
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/conferenceObject
dc.type
info:ar-repo/semantics/documento de conferencia
dc.date.updated
2022-11-01T22:45:35Z
dc.journal.volume
5
dc.journal.number
S6
dc.journal.pagination
1-2
dc.journal.pais
Reino Unido

dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Seijo, Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bonanno, Marina Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vénica, Claudia Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pita Martín de Portela, María Luz. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquimica. Departamento de Sanidad Nutricion Bromatologia y Toxicologia. Catedra de Nutricion.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bozzini, Carlos Eduardo Jose. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Odontología. Cátedra de Fisiología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wolf, Irma Veronica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perotti, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zeni, Susana Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/toc/24734039/2021/5/S6
dc.conicet.rol
Autor

dc.conicet.rol
Autor

dc.conicet.rol
Autor

dc.conicet.rol
Autor

dc.conicet.rol
Autor

dc.conicet.rol
Autor

dc.conicet.rol
Autor

dc.conicet.rol
Autor

dc.conicet.rol
Autor

dc.coverage
Nacional
dc.type.subtype
Congreso
dc.description.nombreEvento
4º Congreso Argentino de Osteologia; XXXVIII Reunión Anual de la Asociación Argentina de Osteología y XV Congreso Argentino de Osteoporosis
dc.date.evento
2021-10-26
dc.description.ciudadEvento
Ciudad de Buenos Aires
dc.description.paisEvento
Argentina

dc.type.publicacion
Journal
dc.description.institucionOrganizadora
Asociación Argentina de Osteología y Metabolismo Mineral
dc.description.institucionOrganizadora
Sociedad Argentina de Osteoporosis
dc.source.revista
JBMR Plus
dc.date.eventoHasta
2021-10-29
dc.type
Congreso
Archivos asociados