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dc.contributor.author
Farías, Graciela  
dc.contributor.author
Brutti, Otto  
dc.contributor.author
Grau, Ricardo José Antonio  
dc.contributor.author
Di Leo Lira, Paola Maria del Rosario  
dc.contributor.author
Retta, Daiana Sabrina  
dc.contributor.author
Van Baren, Catalina Maria  
dc.contributor.author
Vento, S.  
dc.contributor.author
Bandoni, Arnaldo Luis  
dc.date.available
2024-10-22T14:21:59Z  
dc.date.issued
2010-11  
dc.identifier.citation
Farías, Graciela; Brutti, Otto; Grau, Ricardo José Antonio; Di Leo Lira, Paola Maria del Rosario; Retta, Daiana Sabrina; et al.; Morphological, yielding and quality descriptors of four clones of Origanum spp. (Lamiaceae) from the Argentine Littoral region Germplasm bank; Elsevier Science; Industrial Crops and Products; 32; 3; 11-2010; 472-480  
dc.identifier.issn
0926-6690  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/246258  
dc.description.abstract
In order to preserve, characterize and improve the quality of some accessions in Entre Ríos province, Argentina, a germplasm bank of aromatic and medicinal plants has been set up, including among other species, the oregano (Origanum spp.). To simplify the identification and characterization of the accession entries belonging to this genus, a chart containing 41 descriptors has been elaborated to allow the easy and quick individualization of any material being added to the collection. The first four accessions added to the collection were characterized using this chart and studied taking into account their biomass and essential oil yields and the quality of their volatile fraction. The materials analyzed are locally known as ?27-09?, ?Peruvian? and ?native? clones and are taxonomically identified as hybrids of Origanum × majoricum Cambess; and a fourth material, known as ?green Spanish? clone belonging to the species Origanum vulgare L. ssp. viridulum (Martrin-Donos) Nyman. The essential oil yield was similar for all the materials (1.7% (v/w) on dried basis). The estimated aired biomass yield was superior for the Origanum × majoricum hybrid clones (ranging from 4700 to 11,900 kg ha−1), whereas the ?green Spanish? clone only reached a biomass of 2450 kg ha−1. Meanwhile, based on the quality of the essential oils, O. vulgare ssp. viridulum was more promissory, since it corresponded to a carvacrol type oregano. Finally, it will be necessary to assess the role of the agronomical and ecological variables on the latter clone, in order to increase the content of carvacrol in the essential oil and, at the same time, to improve its biomass yield.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Origanum  
dc.subject
Morphological descriptors  
dc.subject
Essential oil  
dc.subject
Germplasm bank  
dc.subject.classification
Agricultura  
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Morphological, yielding and quality descriptors of four clones of Origanum spp. (Lamiaceae) from the Argentine Littoral region Germplasm bank  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-10-01T16:04:56Z  
dc.journal.volume
32  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
472-480  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Farías, Graciela. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Departamento de Producción Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Brutti, Otto. Gobierno de la Provincia de Entre Ríos. Dirección de Recursos Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Grau, Ricardo José Antonio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Di Leo Lira, Paola Maria del Rosario. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Retta, Daiana Sabrina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Van Baren, Catalina Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vento, S.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bandoni, Arnaldo Luis. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina  
dc.journal.title
Industrial Crops and Products  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2010.06.019  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S092666901000169X