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dc.contributor.author
Farías, Graciela
dc.contributor.author
Brutti, Otto
dc.contributor.author
Grau, Ricardo José Antonio
dc.contributor.author
Di Leo Lira, Paola Maria del Rosario
dc.contributor.author
Retta, Daiana Sabrina
dc.contributor.author
Van Baren, Catalina Maria
dc.contributor.author
Vento, S.
dc.contributor.author
Bandoni, Arnaldo Luis
dc.date.available
2024-10-22T14:21:59Z
dc.date.issued
2010-11
dc.identifier.citation
Farías, Graciela; Brutti, Otto; Grau, Ricardo José Antonio; Di Leo Lira, Paola Maria del Rosario; Retta, Daiana Sabrina; et al.; Morphological, yielding and quality descriptors of four clones of Origanum spp. (Lamiaceae) from the Argentine Littoral region Germplasm bank; Elsevier Science; Industrial Crops and Products; 32; 3; 11-2010; 472-480
dc.identifier.issn
0926-6690
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/246258
dc.description.abstract
In order to preserve, characterize and improve the quality of some accessions in Entre Ríos province, Argentina, a germplasm bank of aromatic and medicinal plants has been set up, including among other species, the oregano (Origanum spp.). To simplify the identification and characterization of the accession entries belonging to this genus, a chart containing 41 descriptors has been elaborated to allow the easy and quick individualization of any material being added to the collection. The first four accessions added to the collection were characterized using this chart and studied taking into account their biomass and essential oil yields and the quality of their volatile fraction. The materials analyzed are locally known as ?27-09?, ?Peruvian? and ?native? clones and are taxonomically identified as hybrids of Origanum × majoricum Cambess; and a fourth material, known as ?green Spanish? clone belonging to the species Origanum vulgare L. ssp. viridulum (Martrin-Donos) Nyman. The essential oil yield was similar for all the materials (1.7% (v/w) on dried basis). The estimated aired biomass yield was superior for the Origanum × majoricum hybrid clones (ranging from 4700 to 11,900 kg ha−1), whereas the ?green Spanish? clone only reached a biomass of 2450 kg ha−1. Meanwhile, based on the quality of the essential oils, O. vulgare ssp. viridulum was more promissory, since it corresponded to a carvacrol type oregano. Finally, it will be necessary to assess the role of the agronomical and ecological variables on the latter clone, in order to increase the content of carvacrol in the essential oil and, at the same time, to improve its biomass yield.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Origanum
dc.subject
Morphological descriptors
dc.subject
Essential oil
dc.subject
Germplasm bank
dc.subject.classification
Agricultura
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Morphological, yielding and quality descriptors of four clones of Origanum spp. (Lamiaceae) from the Argentine Littoral region Germplasm bank
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-10-01T16:04:56Z
dc.journal.volume
32
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
472-480
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Farías, Graciela. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Departamento de Producción Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Brutti, Otto. Gobierno de la Provincia de Entre Ríos. Dirección de Recursos Naturales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Grau, Ricardo José Antonio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Di Leo Lira, Paola Maria del Rosario. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina
dc.description.fil
Fil: Retta, Daiana Sabrina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina
dc.description.fil
Fil: Van Baren, Catalina Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vento, S.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bandoni, Arnaldo Luis. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina
dc.journal.title
Industrial Crops and Products
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2010.06.019
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S092666901000169X
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