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dc.contributor.author
Fernandes, R.R.  
dc.contributor.author
Calver, K.E.  
dc.contributor.author
Hayes, D.  
dc.contributor.author
Murphy, A.E.  
dc.contributor.author
Meza, Barbara Erica del Valle  
dc.contributor.author
Orona, Jesica Daiana  
dc.contributor.author
Zorrilla, Susana  
dc.contributor.author
Walton, H.C.  
dc.contributor.author
Wilson, D Ian  
dc.contributor.author
Peralta, Juan Manuel  
dc.date.available
2024-10-14T10:42:34Z  
dc.date.issued
2024-03  
dc.identifier.citation
Fernandes, R.R.; Calver, K.E.; Hayes, D.; Murphy, A.E.; Meza, Barbara Erica del Valle; et al.; Aeration and rheology of buttercream icings; Elsevier; Journal of Food Engineering; 364; 111775; 3-2024; 1-14  
dc.identifier.issn
0260-8774  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/245916  
dc.description.abstract
Buttercream icings – 4 phase materials comprising sugar, butter (an emulsion) and air – are widely used for coating and decorating sweet goods. The aeration of 2:1 w/w sugar-butter mixtures was investigated in 2 benchtop planetary mixers and the rheology of the resultant viscoplastic material was quantified using lubricated compressive testing (squeeze flow and upsetting) over extensional shear rates of 10−3–100 s−1. The aeration dynamics exhibited asymptotic behaviour which fitted a simple phenomenological model well. Optical microscopy and X-ray microtomography indicated that the air was incorporated as small bubbles of similar size to the sugar particles or as voids generated by the mixer wires. The measured yield stress was strongly dependent on the air volume fraction, φ. The flow behaviour for one batch could be reasonably described as a Herschel-Bulkley fluid whereas a second batch gave overall better agreement with a modified power-law description: in both cases the viscous friction term decreased strongly with φ.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
AERATION  
dc.subject
BUBBLY LIQUIDS  
dc.subject
BUTTERCREAM ICINGS  
dc.subject
PLANETARY MIXER  
dc.subject
RHEOLOGY  
dc.subject
VISCOPLASTICITY  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Aeration and rheology of buttercream icings  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-10-01T16:05:36Z  
dc.journal.volume
364  
dc.journal.number
111775  
dc.journal.pagination
1-14  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Fernandes, R.R.. University of Cambridge; Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Calver, K.E.. University of Cambridge; Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Hayes, D.. University of Cambridge; Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Murphy, A.E.. University of Cambridge; Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Meza, Barbara Erica del Valle. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Orona, Jesica Daiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zorrilla, Susana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Walton, H.C.. University of Cambridge; Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Wilson, D Ian. University of Cambridge; Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Peralta, Juan Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Engineering  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877423003734  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2023.111775