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dc.contributor.author
Fernandes, R.R.
dc.contributor.author
Calver, K.E.
dc.contributor.author
Hayes, D.
dc.contributor.author
Murphy, A.E.
dc.contributor.author
Meza, Barbara Erica del Valle

dc.contributor.author
Orona, Jesica Daiana

dc.contributor.author
Zorrilla, Susana

dc.contributor.author
Walton, H.C.
dc.contributor.author
Wilson, D Ian

dc.contributor.author
Peralta, Juan Manuel

dc.date.available
2024-10-14T10:42:34Z
dc.date.issued
2024-03
dc.identifier.citation
Fernandes, R.R.; Calver, K.E.; Hayes, D.; Murphy, A.E.; Meza, Barbara Erica del Valle; et al.; Aeration and rheology of buttercream icings; Elsevier; Journal of Food Engineering; 364; 111775; 3-2024; 1-14
dc.identifier.issn
0260-8774
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/245916
dc.description.abstract
Buttercream icings – 4 phase materials comprising sugar, butter (an emulsion) and air – are widely used for coating and decorating sweet goods. The aeration of 2:1 w/w sugar-butter mixtures was investigated in 2 benchtop planetary mixers and the rheology of the resultant viscoplastic material was quantified using lubricated compressive testing (squeeze flow and upsetting) over extensional shear rates of 10−3–100 s−1. The aeration dynamics exhibited asymptotic behaviour which fitted a simple phenomenological model well. Optical microscopy and X-ray microtomography indicated that the air was incorporated as small bubbles of similar size to the sugar particles or as voids generated by the mixer wires. The measured yield stress was strongly dependent on the air volume fraction, φ. The flow behaviour for one batch could be reasonably described as a Herschel-Bulkley fluid whereas a second batch gave overall better agreement with a modified power-law description: in both cases the viscous friction term decreased strongly with φ.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
AERATION
dc.subject
BUBBLY LIQUIDS
dc.subject
BUTTERCREAM ICINGS
dc.subject
PLANETARY MIXER
dc.subject
RHEOLOGY
dc.subject
VISCOPLASTICITY
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Aeration and rheology of buttercream icings
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-10-01T16:05:36Z
dc.journal.volume
364
dc.journal.number
111775
dc.journal.pagination
1-14
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Fernandes, R.R.. University of Cambridge; Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Calver, K.E.. University of Cambridge; Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Hayes, D.. University of Cambridge; Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Murphy, A.E.. University of Cambridge; Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Meza, Barbara Erica del Valle. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Orona, Jesica Daiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zorrilla, Susana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Walton, H.C.. University of Cambridge; Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Wilson, D Ian. University of Cambridge; Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Peralta, Juan Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Engineering

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877423003734
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2023.111775
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