Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Simonelli, Nicolás

dc.contributor.author
Gagliarini, Nina María

dc.contributor.author
Medrano, Micaela

dc.contributor.author
Piermaria, Judith Araceli

dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela

dc.contributor.other
Oliveira, Joaquim Miguel
dc.contributor.other
Radhouani, Hajer
dc.contributor.other
Reis, Rui L.
dc.date.available
2024-09-26T13:21:34Z
dc.date.issued
2022
dc.identifier.citation
Simonelli, Nicolás; Gagliarini, Nina María; Medrano, Micaela; Piermaria, Judith Araceli; Abraham, Analia Graciela; Kefiran: a promising microbial polysaccharide for application in functional foods and biomedical industries; Springer; 2022; 99-116
dc.identifier.isbn
978-3-030-42215-8
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/245070
dc.description.abstract
Kefiran, a high-molecular weight exopolysaccharide produced by microorganisms present in the kefir grains or in the fermented milk prepared with them, has displayed an increased attention on account of its physicochemical properties and biological activity. Several health-promoting properties of kefiran such as epithelium protection against toxigenic factors of Bacillus cereus, antitumoral activity or bifidogenic activity have been reported. Futhermore, antimicrobial, antioxidant or wound healing activity were also reported. Kefiran has a Newtonian behaviour in diluted solutions but pseudoplastic at high concentrations and has promising technological application since it has the ability to increase viscosity and improve viscoelastic properties of acid milk gels, forms viscoelastic gels at low temperature and is able to form transparent films with good mechanical properties as well as can contribute to emulsion stability. Kefiran or kefiran-whey proteins-based films are interesting matrix as carriers of probiotics. Kefiran cryogels were also considered as scaffold for tissue engineering or skin repair. Therefore, kefiran arise as a novel biopolymer with a wide range of applications in food and biomedical industries.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
KEFIRAN
dc.subject
KEFIR
dc.subject
LACTOBACILLUS
dc.subject
HEALTH PROMOTING PROPERTIES
dc.subject
TECHNO-FUNCTIONAL PROPERTIES
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Kefiran: a promising microbial polysaccharide for application in functional foods and biomedical industries
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2024-08-05T13:19:23Z
dc.journal.pagination
99-116
dc.journal.pais
Suiza

dc.description.fil
Fil: Simonelli, Nicolás. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gagliarini, Nina María. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Medrano, Micaela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Piermaria, Judith Araceli. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Bioquímica y Control de Alimentos; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007/978-3-030-42215-8_6
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/978-3-030-42215-8_6
dc.conicet.paginas
1292
dc.source.titulo
Polysaccharides of Microbial Origin
Archivos asociados