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dc.contributor.author
Solórzano, Eliana Rita
dc.contributor.author
Vera, Nancy Roxana
dc.contributor.author
Cuello, Soledad
dc.contributor.author
Ordóñez, Roxana Mabel
dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana
dc.contributor.author
Maldonado, Luis María
dc.contributor.author
Bedascarrasbure, Enrique Luciano
dc.contributor.author
Isla, Maria Ines
dc.date.available
2024-09-23T15:14:37Z
dc.date.issued
2012-07
dc.identifier.citation
Solórzano, Eliana Rita; Vera, Nancy Roxana; Cuello, Soledad; Ordóñez, Roxana Mabel; Zampini, Iris Catiana; et al.; Chalcones in Bioactive Argentine Propolis Collected in Arid Environments; Natural Products; Natural Product Communications; 7; 7; 7-2012; 879-882
dc.identifier.issn
1934-578X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/244828
dc.description.abstract
The aim of this study was to assess the chemical and biological profile of propolis samples collected in arid environments of north-western Argentina. The samples were from two phytogeographical regions (Prepuna and Monte de Catamarca Province). Propolis ethanolic extracts (PEE) and chloroform (CHL), hexane (HEX) and aqueous (AQ) sub-extracts of samples from three regions (CAT-I; CAT-II and CAT-III) were obtained. All PEE exhibited antioxidant activity in the DPPH radical scavenging assay (SC50 values between 28 and 43 μg DW/mL). The CHL extract was the most active (SC50 values between 10 and 37 μg DW/mL). The antioxidant activity in the β-carotene bleaching assays was more effective for PEE and CHL (IC50 values between 2 and 9 μg DW/mL, respectively). A similar pattern was observed for antibacterial activity. The highest inhibitory effect on the growth of human Gram-positive bacteria was observed for CHL-III and CHL-I (Monte region) with minimal inhibitory concentration values (MIC100) of 50 to 100 μg DW/mL. Nine compounds were identified by HPLC-PAD. Two of them (2′,4′-dihydroxychalcone and 2′,4′- dihydroxy 3′-methoxychalcone) were found only in propolis samples from the Monte phytogeographical region. We consider that the Argentine arid region is appropriate to place hives in order to obtain propolis of excellent quality because the dominant life forms in that environment are shrubby species that produce resinous exudates with a high content of chalcones, flavones and flavonols.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Natural Products
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Chalcones
dc.subject
Bioactivity
dc.subject
Argentine propolis
dc.subject
Arid environments
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Chalcones in Bioactive Argentine Propolis Collected in Arid Environments
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-09-19T15:02:03Z
dc.journal.volume
7
dc.journal.number
7
dc.journal.pagination
879-882
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
Ohio
dc.description.fil
Fil: Solórzano, Eliana Rita. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vera, Nancy Roxana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Tucuman-Santiago del Estero. Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cuello, Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ordóñez, Roxana Mabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo. Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo. Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Maldonado, Luis María. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Tucuman-Santiago del Estero. Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bedascarrasbure, Enrique Luciano. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Tucuman-Santiago del Estero. Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo. Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.journal.title
Natural Product Communications
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1934578X1200700718
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1177/1934578X1200700718
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