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dc.contributor.author
Solórzano, Eliana Rita  
dc.contributor.author
Vera, Nancy Roxana  
dc.contributor.author
Cuello, Soledad  
dc.contributor.author
Ordóñez, Roxana Mabel  
dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana  
dc.contributor.author
Maldonado, Luis María  
dc.contributor.author
Bedascarrasbure, Enrique Luciano  
dc.contributor.author
Isla, Maria Ines  
dc.date.available
2024-09-23T15:14:37Z  
dc.date.issued
2012-07  
dc.identifier.citation
Solórzano, Eliana Rita; Vera, Nancy Roxana; Cuello, Soledad; Ordóñez, Roxana Mabel; Zampini, Iris Catiana; et al.; Chalcones in Bioactive Argentine Propolis Collected in Arid Environments; Natural Products; Natural Product Communications; 7; 7; 7-2012; 879-882  
dc.identifier.issn
1934-578X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/244828  
dc.description.abstract
The aim of this study was to assess the chemical and biological profile of propolis samples collected in arid environments of north-western Argentina. The samples were from two phytogeographical regions (Prepuna and Monte de Catamarca Province). Propolis ethanolic extracts (PEE) and chloroform (CHL), hexane (HEX) and aqueous (AQ) sub-extracts of samples from three regions (CAT-I; CAT-II and CAT-III) were obtained. All PEE exhibited antioxidant activity in the DPPH radical scavenging assay (SC50 values between 28 and 43 μg DW/mL). The CHL extract was the most active (SC50 values between 10 and 37 μg DW/mL). The antioxidant activity in the β-carotene bleaching assays was more effective for PEE and CHL (IC50 values between 2 and 9 μg DW/mL, respectively). A similar pattern was observed for antibacterial activity. The highest inhibitory effect on the growth of human Gram-positive bacteria was observed for CHL-III and CHL-I (Monte region) with minimal inhibitory concentration values (MIC100) of 50 to 100 μg DW/mL. Nine compounds were identified by HPLC-PAD. Two of them (2′,4′-dihydroxychalcone and 2′,4′- dihydroxy 3′-methoxychalcone) were found only in propolis samples from the Monte phytogeographical region. We consider that the Argentine arid region is appropriate to place hives in order to obtain propolis of excellent quality because the dominant life forms in that environment are shrubby species that produce resinous exudates with a high content of chalcones, flavones and flavonols.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Natural Products  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Chalcones  
dc.subject
Bioactivity  
dc.subject
Argentine propolis  
dc.subject
Arid environments  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Chalcones in Bioactive Argentine Propolis Collected in Arid Environments  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-09-19T15:02:03Z  
dc.journal.volume
7  
dc.journal.number
7  
dc.journal.pagination
879-882  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Ohio  
dc.description.fil
Fil: Solórzano, Eliana Rita. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vera, Nancy Roxana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Tucuman-Santiago del Estero. Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cuello, Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ordóñez, Roxana Mabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo. Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo. Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Maldonado, Luis María. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Tucuman-Santiago del Estero. Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bedascarrasbure, Enrique Luciano. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Tucuman-Santiago del Estero. Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo. Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.journal.title
Natural Product Communications  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1934578X1200700718  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1177/1934578X1200700718