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dc.contributor.author
Hidalgo, Melisa Jazmin
dc.contributor.author
Pérez Rodríguez, Michael
dc.contributor.author
Gaiad, José Emilio
dc.contributor.author
Goicoechea, Hector Casimiro
dc.contributor.author
Mendoza, Alberto
dc.contributor.author
Pellerano, Roberto Gerardo
dc.date.available
2024-09-19T10:10:44Z
dc.date.issued
2024-09
dc.identifier.citation
Hidalgo, Melisa Jazmin; Pérez Rodríguez, Michael; Gaiad, José Emilio; Goicoechea, Hector Casimiro; Mendoza, Alberto; et al.; Elemental tracer determination and modeling for geographical origin designation of sweet oranges; Elsevier; Journal of Agriculture and Food Research; 18; 9-2024; 1-8
dc.identifier.issn
2666-1543
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/244573
dc.description.abstract
Sweet oranges have long been an integral part of global health and culinary practices, offering a wealth of nutrients and bioactive compounds. Ensuring the authenticity of these citrus fruits is essential for maintaining consumer confidence, promoting transparency in sourcing, and protecting producers´ reputations in the marketplace. In this study, we explored the feasibility of using multi-element profiling combined with pattern recognition algorithms to trace the origin of sweet orange samples. To achieve this, we employed an optimized microwave plasma atomic emission spectroscopy (MP-AES) method to analyze the elemental composition (Al, Ba, Ca, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, K, Li, Mg, Mn, Mo, Na, Ni, Pb, Sr, and Zn) of 183 orange samples from four production regions in northeastern Argentina. Support vector machine (SVM), random forest (RF), and gradient boosting tree (GBT) models were then built using the collected data to identify elemental tracer´s indicative of origin. Based on a comprehensive evaluation of overall accuracy, receiver operating characteristic (ROC) curves, and area under the curve (AUC), the GBT model demonstrated the best classification performance, achieving a 96.5 % correct prediction rate on test samples, as confirmed by the ROC curve (AUC = 0.973). Consequently, this approach provides compelling evidence for the potential utility of MP-AES combined with supervised modeling to determine the geographic origin of sweet oranges produced in Argentina, thereby contributing to consumer protection against fraud.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
MP-AES
dc.subject
Classification modeling
dc.subject
Sweet orange fruits
dc.subject
Geographical origin designation
dc.subject.classification
Química Analítica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Elemental tracer determination and modeling for geographical origin designation of sweet oranges
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-09-18T12:56:15Z
dc.journal.volume
18
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.description.fil
Fil: Hidalgo, Melisa Jazmin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pérez Rodríguez, Michael. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gaiad, José Emilio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Goicoechea, Hector Casimiro. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Laboratorio de Desarrollo Analítico y Quimiometría; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mendoza, Alberto. Instituto Tecnológico de Monterrey; México
dc.description.fil
Fil: Pellerano, Roberto Gerardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina
dc.journal.title
Journal of Agriculture and Food Research
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S266615432400423X
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jafr.2024.101386
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