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dc.contributor.author
Reyes Chaparro, Jose Eduardo  
dc.contributor.author
Arballo, Javier Ramiro  
dc.contributor.author
Campañone, Laura Analia  
dc.date.available
2024-09-18T17:52:33Z  
dc.date.issued
2024-12  
dc.identifier.citation
Reyes Chaparro, Jose Eduardo; Arballo, Javier Ramiro; Campañone, Laura Analia; Experimental study of parchment coffee drying using the combined fluidization and microwave process: Analysis of drying curves and thermal imaging; Elsevier; Journal of Food Engineering; 383; 12-2024; 1-11  
dc.identifier.issn
0260-8774  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/244570  
dc.description.abstract
In this study, several experimental drying conditions for parchment coffee were investigated using microwave-assisted fluidization. The experiments were carried out in a prototype equipment consisting of a multimode microwave equipment (700 W and 2.45 GHz frequency) with a drying chamber inside of the cavity. Fluidization is provided by a centrifugal blower (1500 rpm nominal) operating at different controlled speeds. The experimental design corresponds to three microwave power levels (0, 210 and 350 W) and different air speeds (0, 1.7 and 3.4 m/s) at 25 and 40 ºC. The experimental moisture evolution and temperature distribution showed that fluidization homogenizes the temperature profiles. Thermographic images further indicated that intermediate microwave power levels (210 W) achieved high uniformity in surface temperature distribution. The combination of fluidization and microwaves facilitated a significant acceleration of the drying rate without exceeding temperature limits, thus preventing any adverse effects on the final product´s quality.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
THERMOGRAPHIC PROFILES  
dc.subject
MICROWAVBES  
dc.subject
FLUIDIZED BED  
dc.subject
PARCHMENT COFFEE  
dc.subject
DRYING CURVES  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Experimental study of parchment coffee drying using the combined fluidization and microwave process: Analysis of drying curves and thermal imaging  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-08-05T13:15:50Z  
dc.journal.volume
383  
dc.journal.pagination
1-11  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Reyes Chaparro, Jose Eduardo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Arballo, Javier Ramiro. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Campañone, Laura Analia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Engineering  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877424002802  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2024.112214