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dc.contributor.author
Reyes Chaparro, Jose Eduardo
dc.contributor.author
Arballo, Javier Ramiro
dc.contributor.author
Campañone, Laura Analia
dc.date.available
2024-09-18T17:52:33Z
dc.date.issued
2024-12
dc.identifier.citation
Reyes Chaparro, Jose Eduardo; Arballo, Javier Ramiro; Campañone, Laura Analia; Experimental study of parchment coffee drying using the combined fluidization and microwave process: Analysis of drying curves and thermal imaging; Elsevier; Journal of Food Engineering; 383; 12-2024; 1-11
dc.identifier.issn
0260-8774
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/244570
dc.description.abstract
In this study, several experimental drying conditions for parchment coffee were investigated using microwave-assisted fluidization. The experiments were carried out in a prototype equipment consisting of a multimode microwave equipment (700 W and 2.45 GHz frequency) with a drying chamber inside of the cavity. Fluidization is provided by a centrifugal blower (1500 rpm nominal) operating at different controlled speeds. The experimental design corresponds to three microwave power levels (0, 210 and 350 W) and different air speeds (0, 1.7 and 3.4 m/s) at 25 and 40 ºC. The experimental moisture evolution and temperature distribution showed that fluidization homogenizes the temperature profiles. Thermographic images further indicated that intermediate microwave power levels (210 W) achieved high uniformity in surface temperature distribution. The combination of fluidization and microwaves facilitated a significant acceleration of the drying rate without exceeding temperature limits, thus preventing any adverse effects on the final product´s quality.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
THERMOGRAPHIC PROFILES
dc.subject
MICROWAVBES
dc.subject
FLUIDIZED BED
dc.subject
PARCHMENT COFFEE
dc.subject
DRYING CURVES
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Experimental study of parchment coffee drying using the combined fluidization and microwave process: Analysis of drying curves and thermal imaging
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-08-05T13:15:50Z
dc.journal.volume
383
dc.journal.pagination
1-11
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Reyes Chaparro, Jose Eduardo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Arballo, Javier Ramiro. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Campañone, Laura Analia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Engineering
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877424002802
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2024.112214
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