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dc.contributor.author
Rodríguez Arzuaga, Mariana  
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela  
dc.contributor.author
Suescun, Leopoldo  
dc.contributor.author
Medrano, Alejandra  
dc.contributor.author
Ahrné, Lilia  
dc.contributor.author
Díaz, Marcela  
dc.contributor.author
Báez, Jessica  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.date.available
2024-09-04T10:13:40Z  
dc.date.issued
2024-08  
dc.identifier.citation
Rodríguez Arzuaga, Mariana; Abraham, Analia Graciela; Suescun, Leopoldo; Medrano, Alejandra; Ahrné, Lilia; et al.; Storage stability of model infant formula powders produced under varying wet-mix processing conditions; Elsevier; International Dairy Journal; 155; 8-2024; 1-12  
dc.identifier.issn
0958-6946  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/243522  
dc.description.abstract
Wet-mixing processes can be tuned to reduce energy consumption, although impacts on quality and stability should be addressed. This work evaluated the effect of wet-mix processing (total solids, TS: 50 or 60%; heat treatment: 75 or 100 °C × 18 s) and storage conditions (open package: 25 °C, 58% RH, 4 weeks; closed package: 25 °C, multilayer bag, 12 weeks) on the physicochemical stability and digestibility of infant formulas. Processing significantly influenced the physicochemical characteristics of the powders, with TS exerting a stronger impact than heat treatment. Powders produced from 60% TS wet mixes presented the fastest water sorption, which accelerated lactose crystallisation and fat liberation. Formulas in closed packages were stable for 12 weeks. While lactose crystallised before week 2 in open-package storage, inducing major physical changes, only limited effects were observed on digestibility. These findings provide valuable insights to ensure consistent quality during shelf-life of infant formula.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Glass transition  
dc.subject
Water sorption  
dc.subject
Crystallisation  
dc.subject
XR diffraction  
dc.subject
Digestibility  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Storage stability of model infant formula powders produced under varying wet-mix processing conditions  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-08-05T13:20:22Z  
dc.journal.volume
155  
dc.journal.pagination
1-12  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Rodríguez Arzuaga, Mariana. No especifíca;  
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Suescun, Leopoldo. Universidad de la República. Facultad de Química; Uruguay  
dc.description.fil
Fil: Medrano, Alejandra. Departamento de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos ; Facultad de Quimica ; Universidad de la Republica;  
dc.description.fil
Fil: Ahrné, Lilia. Universidad de Copenhagen; Dinamarca  
dc.description.fil
Fil: Díaz, Marcela. Instituto Pasteur de Montevideo; Uruguay  
dc.description.fil
Fil: Báez, Jessica. Departamento de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos ; Facultad de Quimica ; Universidad de la Republica;  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
International Dairy Journal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2024.105968