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dc.contributor.author
Pendón, María Dolores  
dc.contributor.author
Zapiola, Jose Matias  
dc.contributor.author
Mañana, Bernardo  
dc.contributor.author
Rumbo, Martín  
dc.contributor.author
Garrote, Graciela Liliana  
dc.date.available
2024-09-04T09:43:14Z  
dc.date.issued
2024-08  
dc.identifier.citation
Pendón, María Dolores; Zapiola, Jose Matias; Mañana, Bernardo; Rumbo, Martín; Garrote, Graciela Liliana; Obtention of pelleted Kluyveromyces marxianus CIDCA 9121 with immunomodulatory properties: Selection of protective agents using Plackett–Burman and Box–Behnken experimental designs; Elsevier; Food Bioscience; 60; 8-2024; 1-8  
dc.identifier.issn
2212-4292  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/243506  
dc.description.abstract
Probiotic yeasts are increasingly used in different animal production systems. Supply of feeding in the form of pellets provides productive advantages in several systems such as poultry production or aquaculture. The inclusion of viable yeast in the pellets has to overcome heat stress during palletization and also dehydration stress.We have worked with our previously characterized probiotic strain Kluyveromyces marxianus CIDCA 9121. We evaluated the resistance of this strain to a process dehydration and extrusion after pellet generation, conditions that were not analyzed for this genus of probiotic yeast. We determined the effects of different thermoprotective agents in order to maximize yeast viability over time and preservation of its probiotic traits. To this aim we used the single factor optimization method, Plackett-Burman central compound rotating design (P–B CCRD) and response surface methodology (RSM) for optimize survival conditions in a process performed at laboratory scale.We selected a combination of sucrose, maltose and maltodextrin and we have tested two different combinations of these agents in a pilot plant extrusion/dehydration process showing that one of them could increase yeast viability. Remarkably, we could observe that immunomodulatory capacity of this strain was not affected after dehydration in the presence of the different additives tested and subsequent rehydration, being the first report showing conservation of probiotic traits of K. marxianus strain upon pelleting opening new perspectives for product development.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Kluyveromyces marxianus  
dc.subject
Probiotic yeasts  
dc.subject
Pellet  
dc.subject
Dehydratation  
dc.subject
Immunomodulation  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Obtention of pelleted Kluyveromyces marxianus CIDCA 9121 with immunomodulatory properties: Selection of protective agents using Plackett–Burman and Box–Behnken experimental designs  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-08-05T13:19:49Z  
dc.journal.volume
60  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.description.fil
Fil: Pendón, María Dolores. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zapiola, Jose Matias. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mañana, Bernardo. No especifíca;  
dc.description.fil
Fil: Rumbo, Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food Bioscience  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fbio.2024.104284