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dc.contributor.author
Monroy, Yuliana
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra
dc.contributor.author
Deladino, Lorena
dc.contributor.author
Rivero, Sandra G. M.
dc.date.available
2024-09-03T17:58:41Z
dc.date.issued
2024-05
dc.identifier.citation
Monroy, Yuliana; Garcia, Maria Alejandra; Deladino, Lorena; Rivero, Sandra G. M.; Valorization of a by-product of the yerba mate industry by assembling with cassava starch adhesive for packaging material production; Elsevier Science; International Journal of Biological Macromolecules; 266; 5-2024; 1-10
dc.identifier.issn
0141-8130
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/243503
dc.description.abstract
Yerba mate industrial processing produces tons of powder as a by-product, this yerba mate powder (YMP) is an excellent source of biomass to develop biodegradable materials. Cassava starch modified with 1,2,3,4-butane tetracarboxylic acid (BA) in the presence of sodium propionate as a catalyst is an eco-friendly option to obtain bioadhesives. This work aimed to develop sustainable laminates from starch-based adhesives and yerba mate powder and to study their physico-chemical, structural, and mechanical properties. Blends of bioadhesive and YMP were prepared (1:1, adhesive:YMP). Monolayer materials were obtained by thermo-compression and later assembled with adhesive to obtain bilayer laminates. Bioadhesive was able to bind the yerba mate by-product fibers, as evidenced by SEM microstructure analysis, the interactions of adhesive:substrate were elucidated by ATR-FTIR and supported by chemometrics analysis. The incorporation of the catalyst decreased the rugosity of materials and their mechanical performance was improved by the action of both acid concentration and catalyst presence, requiring higher energy for puncture. Thus, it was feasible to obtain mono and bi-layer laminates as an eco-compatible alternative for the design of sustainable tray-like materials based on the industrial by-product of yerba mate.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Biobased adhesives
dc.subject
Cassava starch
dc.subject
Yerba mate by-product
dc.subject
Sustainable trays
dc.subject
Mechanical and microstructural properties
dc.subject.classification
Compuestos
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Valorization of a by-product of the yerba mate industry by assembling with cassava starch adhesive for packaging material production
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-08-05T13:15:13Z
dc.journal.volume
266
dc.journal.pagination
1-10
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Monroy, Yuliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Deladino, Lorena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rivero, Sandra G. M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Biological Macromolecules
dc.rights.embargoDate
2024-11-03
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0141813024020762
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2024.131271
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