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dc.contributor.author
Gimenez, Maria Belen
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet
dc.contributor.author
Graiver, Natalia Gisel
dc.date.available
2024-09-03T15:35:05Z
dc.date.issued
2024-06
dc.identifier.citation
Gimenez, Maria Belen; Zaritzky, Noemi Elisabet; Graiver, Natalia Gisel; Ozone treatment of meat and meat products: a review; Frontiers Media; Frontiers in Food Science and Technology; 4; 6-2024; 1-11
dc.identifier.issn
2374-5541
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/243497
dc.description.abstract
Ozone treatment is a non-thermal method for disinfection; ozone is apowerful oxidizing agent that has been shown to be effective in reducingmicrobial load, extending the shelf life of meat products. This mini-reviewcovers the analysis of the antimicrobial ozone activity in different meats (beef,poultry, pork, seafood, etc.), emphasizing the ozone application methods(liquid or gaseous phase), the applied concentrations and contact times andthe effects of ozone treatment onmeat quality, safety, and sensory properties.It has been demonstrated that ozone is effective against a broad range ofmicroorganisms, including both Gram-positive and Gram-negative bacteria,spores, and vegetative cells. The efficacy of ozone depends on various factors,such as concentration, type of treatment, temperature, and presence oforganic material. Ozone treatment, known for its rapid decomposition andlack of residue, provides an environmentally friendly alternative to traditionalchemical sanitizers. Ozone treatments exhibit promising results in enhancingthe safety and extending the shelf life of meat products. According to thefindings, the application of ozone is an effective technology for prolonging theshelf life of different types of meats and meat products, requiring carefulestablishment of conditions on a case-by-case basis.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Frontiers Media
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
OZONE
dc.subject
MEATS
dc.subject
SHELF-LIFE
dc.subject
FOOD SAFETY
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Ozone treatment of meat and meat products: a review
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-08-05T13:19:16Z
dc.identifier.eissn
2374-5533
dc.journal.volume
4
dc.journal.pagination
1-11
dc.journal.pais
Suiza
dc.description.fil
Fil: Gimenez, Maria Belen. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Graiver, Natalia Gisel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Frontiers in Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3389/frfst.2024.1351801
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