Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Vasco, Maria Florencia  
dc.contributor.author
Lamarra, Javier Andres  
dc.contributor.author
Pereyra, María Alejandra  
dc.contributor.author
Campañone, Laura Analia  
dc.date.available
2024-09-03T15:27:38Z  
dc.date.issued
2024-05  
dc.identifier.citation
Vasco, Maria Florencia; Lamarra, Javier Andres; Pereyra, María Alejandra; Campañone, Laura Analia; Study of Nanoemulsified Films and Coatings for Enhanced Preservation of Minimally Processed Carrots During Refrigerated Storage; Springer; Food and Bioprocess Technology; 5-2024; 1-15  
dc.identifier.issn
1935-5130  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/243492  
dc.description.abstract
This study aimed to evaluate edible films and coatings based on carboxymethylcellulose (ECMC), alginate (EALG), and cassavastarch (ECS) polymers that have been nano-emulsified by ultrasound, using food-grade sunflower oil as the lipid sourceand Tween 20 as an emulsifying agent. The formulations were characterized by particle size distribution, and molecularinteractions in the edible films were analyzed using Fourier-transform infrared spectroscopy. Furthermore, the morphologicalbehavior of the films was studied through scanning electron microscopy. Additionally, to assess their effectiveness asa green preservation technology for minimally processed foods, the formulations were applied as edible coatings on carrotslices, and peroxidase activity, total phenols, antioxidant capacity, and color changes during refrigerated storage were studied.FTIR spectra confirmed interactions between the compounds in the formulations of ECMC and ECS films. Instead,the spectrum of EALG was significantly similar to that of ALG, showing poor affinity between alginate and the oil in thenano-emulsion. ECS films showed a compact, smooth, and uniform surface, with oil drops inserted uniformly throughoutthe matrix. The biodegradable film based on ECS is considered a promising alternative for use as an edible film or coatingfor food preservation.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Nano-emulsion  
dc.subject
Carboxy methylcellulose  
dc.subject
Cassava Starch  
dc.subject
Alginate  
dc.subject.classification
Nano-materiales  
dc.subject.classification
Nanotecnología  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Study of Nanoemulsified Films and Coatings for Enhanced Preservation of Minimally Processed Carrots During Refrigerated Storage  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-08-05T13:19:43Z  
dc.journal.pagination
1-15  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlin  
dc.description.fil
Fil: Vasco, Maria Florencia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo Agroalimentario y Agroenergético Sostenible - Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Desarrollo Agroalimentario y Agroenergético Sostenible; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lamarra, Javier Andres. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pereyra, María Alejandra. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo Agroalimentario y Agroenergético Sostenible - Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Desarrollo Agroalimentario y Agroenergético Sostenible; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Campañone, Laura Analia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.journal.title
Food and Bioprocess Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s11947-024-03422-z  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11947-024-03422-z