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dc.contributor.author
Pino Ibañez, Neuvis Alejandro
dc.contributor.author
Marchetti, Lucas
dc.contributor.author
Lorenzo, Gabriel
dc.date.available
2024-09-03T13:58:51Z
dc.date.issued
2024-03
dc.identifier.citation
Pino Ibañez, Neuvis Alejandro; Marchetti, Lucas; Lorenzo, Gabriel; Impact of binary mixtures of natural waxes in mechanical properties and microstructure of oleogels; John Wiley & Sons Ltd; Journal of the Science of Food and Agriculture; 104; 10; 3-2024; 6157-6165
dc.identifier.issn
0022-5142
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/243466
dc.description.abstract
BACKGROUND: Solid fats are critical to obtaining a wide range of food texture and quality characteristics, but their consumption is strongly associated with higher cardiovascular disease risks. Structuring unsaturated oils with natural waxes into oleogels (OG) is an innovative solution to develop fat mimics with a healthier profile. RESULTS: Soy wax (SW), beeswax (BW) and carnauba wax (CW), have been used in binary mixtures of waxes, aiming to understand their interactions and influence on OG quality properties and microstructural characteristics. In the present study, OGs were produced using binary wax mixtures and analyzed for texture, color, smoke point, microstructure, Fourier-transform infrared spectroscopy (FTIR) and X-ray diffraction (XRD). Wax combinations led to antagonistic (mixtures with SW) and synergistic interactions (BW/CW) based on their mechanical properties. At the microstructural level BW/CW blends showed a reduction in crystal size and with a more compact structure. XRD and FTIR spectra revealed a packing of orthorhombic perpendicular subcell for most OGs, whereas SW produced samples with an arrangement with ⊎´ crystals, characteristic of edible solid fats. Additionally, when compared to commercial beef fat, BW/CW mixtures showed similar quality attributes indicating that they could act as fat mimic. CONCLUSION: The combined analysis of microstructure, spectroscopic and mechanical properties enhanced the understanding of how the nature of the interactions between waxes and lipid phases impact in the final quality of the structured oils. The study's insights indicate that binary wax combinations can efficiently replace solid fats, offering healthier alternatives at the same time as preserving desired sensory characteristics.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
John Wiley & Sons Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ORGANOGEL
dc.subject
CARNAUBA WAX
dc.subject
SOY WAX
dc.subject
BEESWAX
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Impact of binary mixtures of natural waxes in mechanical properties and microstructure of oleogels
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-08-05T13:20:25Z
dc.journal.volume
104
dc.journal.number
10
dc.journal.pagination
6157-6165
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Pino Ibañez, Neuvis Alejandro. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Marchetti, Lucas. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lorenzo, Gabriel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of the Science of Food and Agriculture
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://scijournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.13449
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.13449
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