Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Ruiz, María Julia  
dc.contributor.author
Medina, Luis M.  
dc.contributor.author
Palacio, Maria Ines  
dc.contributor.author
Vega, Maria Fernanda  
dc.contributor.author
Etcheverria, Silvina Graciela  
dc.contributor.author
Frizzo, Laureano Sebastian  
dc.contributor.author
Etcheverría, Analía Inés  
dc.date.available
2024-08-30T10:19:25Z  
dc.date.issued
2024-09  
dc.identifier.citation
Ruiz, María Julia; Medina, Luis M.; Palacio, Maria Ines; Vega, Maria Fernanda; Etcheverria, Silvina Graciela; et al.; Investigation of some probiotic and technological properties of lactic acid bacteria strains isolated from artisanal sheep milk cheese and their growth in goat milk; Elsevier Science; Journal of Small Ruminant Research; 238; 9-2024; 1-8  
dc.identifier.issn
0921-4488  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/243317  
dc.description.abstract
The objective of this study was to assess the probiotic and technological properties of lactic acid bacteria (LAB) isolated from artisanal sheep milk cheeses for potential use in dairy products made from goat milk. Strains studied were Lacticaseibacillus paracasei LC6, Lactiplantibacillus plantarum LP48, Lactococcus lactis subsp. hordniae LH69 andLeuconostoc mesenteroides LM99. The criteria studied were fermentative capacity, carbohydrate fermentation profile, β-galactosidase (lactase) activity, auto-aggregation capacity, hydrophobicity, antimicrobial activity, resistance to simulated gastric secretion, bile resistance, and resistance to different pH and salts concentrations, as well as growth and viability in goat milk. In general, the strains studied showed characteristics compatible with potential probiotic effects. However, according to criteria studied, L. plantarum LP498 best met the conditions; it was compatible with probiotic potential under all the conditions considered and showed noteworthy differences compared to the other micro-organisms studied, particularly in its capacity for self-aggregation and pH resistance. Therefore, L. plantarum LP48 could be adequate for the manufacture of artisanal goat milk products.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
PROBIOTIC PROPERTIES  
dc.subject
LACTIPLANTIBACILLUS PLANTARUM  
dc.subject
LACTOCOCCUS LACTIS SUBSP. HORDNIAE  
dc.subject
LACTICASEIBACILLUS PARACASEI  
dc.subject
LEUCONOSTOC MESENTEROIDES  
dc.subject
ARTISANAL CHEESE LABS  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Veterinarias  
dc.subject.classification
Ciencias Veterinarias  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Investigation of some probiotic and technological properties of lactic acid bacteria strains isolated from artisanal sheep milk cheese and their growth in goat milk  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-08-26T10:53:00Z  
dc.journal.volume
238  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Ruiz, María Julia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Sanidad Animal y Medicina Preventiva; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Medina, Luis M.. Universidad de Córdoba; España  
dc.description.fil
Fil: Palacio, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vega, Maria Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Etcheverria, Silvina Graciela. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Económicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Frizzo, Laureano Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Etcheverría, Analía Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Sanidad Animal y Medicina Preventiva; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Small Ruminant Research  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0921448824001354  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.smallrumres.2024.107329