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dc.contributor.author
Bodoira, Romina Mariana
dc.contributor.author
Velez, Alexis
dc.contributor.author
Andreatta, Alfonsina Ester
dc.contributor.author
Martinez, Marcela Lilian
dc.contributor.author
Maestri, Damian
dc.date.available
2017-09-14T19:04:31Z
dc.date.issued
2017-05
dc.identifier.citation
Bodoira, Romina Mariana; Velez, Alexis; Andreatta, Alfonsina Ester; Martinez, Marcela Lilian; Maestri, Damian; Extraction of bioactive compounds from sesame (Sesamum indicum L.) defatted seeds using water and ethanol under sub-critical conditions; Elsevier; Food Chemistry; 237; 5-2017; 114-120
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/24274
dc.description.abstract
Sesame seeds contain a vast array of lignans and phenolic compounds having important biological properties. An optimized method to obtain these seed components was designed by using water and ethanol at high pressure and temperature conditions. The maximum concentrations of lignans, total phenolics, flavonoids and flavonols compounds were achieved at 220 °C extraction temperature and 8 MPa pressure, using 63.5% ethanol as co-solvent. Under these conditions, the obtained sesame extracts gave the best radical scavenging capacity. Kinetic studies showed a high extraction rate of phenolic compounds until the first 50 min of extraction, and it was in parallel with the highest scavenging capacity. The comparison of our results with those obtained under conventional extraction conditions (normal pressure, ambient temperature) suggests that recovery of sesame bioactive compounds may be markedly enhanced using water/ethanol mixtures at sub-critical conditions.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Antioxidant Activity
dc.subject
Bioactive Compounds
dc.subject
Defatted Sesame Seeds
dc.subject
Pressurized Liquid Extraction
dc.subject
Sub-Critical Conditions
dc.subject
Water/Ethanol Mixtures
dc.subject.classification
Otras Ingeniería Química
dc.subject.classification
Ingeniería Química
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Extraction of bioactive compounds from sesame (Sesamum indicum L.) defatted seeds using water and ethanol under sub-critical conditions
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-09-07T16:52:14Z
dc.journal.volume
237
dc.journal.pagination
114-120
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.description.fil
Fil: Bodoira, Romina Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Velez, Alexis. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Bahia Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química (I). Grupo Vinculado al Plapiqui - Investigación y Desarrollo en Tecnología Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Andreatta, Alfonsina Ester. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Bahia Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química (I). Grupo Vinculado al Plapiqui - Investigación y Desarrollo en Tecnología Química; Argentina. Universidad Tecnológica Nacional; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Maestri, Damian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.05.102
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030881461730897X
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