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dc.contributor.author
Guiotto, Estefania Nancy  
dc.contributor.author
Cabezas, Dario Marcelino  
dc.contributor.author
Diehl, Bernd W. K.  
dc.contributor.author
Tomás, Mabel Cristina  
dc.date.available
2017-09-14T18:33:25Z  
dc.date.issued
2013-08  
dc.identifier.citation
Guiotto, Estefania Nancy; Cabezas, Dario Marcelino; Diehl, Bernd W. K.; Tomás, Mabel Cristina; Characterization and emulsifying properties of different sunflower phosphatidylcholine enriched fractions; Wiley; European Journal of Lipid Science and Technology; 115; 8; 8-2013; 865-873  
dc.identifier.issn
1438-9312  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/24266  
dc.description.abstract
Fractions enriched in specific phospholipids are desirable for different industrial purposes because of their characteristic physicochemical and functional properties. We studied the fractionation process of sunflower lecithin using different absolute-ethanol:water ratios and pHs and then evaluated the emulsifying properties of phosphatidyl-choline- (PC-) enriched fractions in oil:water 30:70 (v/v) mixtures. We observed a high recovery of PC and a low content of phosphatidyl inositol in all the PC-enriched fractions thus obtained along with the highest yields of this phospholipid after extraction with an absolute-ethanol:water mixture of 96:4 (v/v). The use of different pH values for the different solvent extraction media did not markedly modify the yield of the enriched fractions. The extraction coefficients for PC and phosphatidyl ethanolamine (PE) evidenced an increase in both these phospholipids in the PC-enriched fractions upon extraction with the higher concentration of absolute ethanol. Emulsions containing the PC-enriched fractions obtained with the absolute-ethanol:water mixture of 96:4 (v/v) exhibited the highest stability at pH 7.5 because of the high PC/PE ratio compared to that of the PC-enriched fractions extracted with the absolute-ethanol:water mixture of 90:10 (v/v). A high emulsifier concentration resulted in a low mean D-[4,3] diameter of the particles and a high stability.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Sunflower Lecithin  
dc.subject
Ethanol Fractionation  
dc.subject
Solvent Extraction  
dc.subject
Ph  
dc.subject
O/W Emulsions  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Characterization and emulsifying properties of different sunflower phosphatidylcholine enriched fractions  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-09-14T13:56:06Z  
dc.journal.volume
115  
dc.journal.number
8  
dc.journal.pagination
865-873  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Hoboken  
dc.description.fil
Fil: Guiotto, Estefania Nancy. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cabezas, Dario Marcelino. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Diehl, Bernd W. K.. Spectral Service. Laboratorium für Auftragsanalytik; Alemania  
dc.description.fil
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
European Journal of Lipid Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/ejlt.201200394  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ejlt.201200394/abstract