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dc.contributor.author
Lemoine, María Laura  
dc.contributor.author
Civello, Pedro Marcos  
dc.contributor.author
Chaves, Alicia Raquel  
dc.contributor.author
Martinez, Gustavo Adolfo  
dc.date.available
2024-08-12T11:16:54Z  
dc.date.issued
2008-04  
dc.identifier.citation
Lemoine, María Laura; Civello, Pedro Marcos; Chaves, Alicia Raquel; Martinez, Gustavo Adolfo; Effect of combined treatment with hot air and UV-C on senescence and quality parameters of minimally processed broccoli (Brassica oleracea L. var. italica); Elsevier Science; Postharvest Biology and Technology; 48; 1; 4-2008; 15-21  
dc.identifier.issn
0925-5214  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/242229  
dc.description.abstract
Combined treatments with hot air and UV-C were applied to minimally processed broccoli (Brassica oleracea L.) florets to investigate their effects on several quality and senescence parameters. To select the optimum treatment, florets were treated with three temperatures (42, 45 and 48 ◦C) for 3 h and three UV-C doses (5, 8 and 10 kJ m−2) in all combinations and then placed in darkness at 20 ◦C. In general, results suggest that the effect of heat was more important than that of UV-C to prolong postharvest life of broccoli florets. Treatment at 48 ◦C combined with a UV-C dose of 8 kJ m−2 caused the higher retention of green color and the higher maintenance of organoleptical quality and was chosen to analyze its effect on other parameters during storage. The selected combined treatment delayed both yellowing and chlorophyll degradation during storage. Moreover, treated broccoli florets showed a higher retention of protein content in relation to controls. The treatment did not affect the total content of sugars but greatly reduced the level of reducing sugars. Results indicate that a combined treatment of UV-C and heat could be a useful method to delay postharvest senescence of minimally processed broccoli during storage at 20 ◦C.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BROCCOLI  
dc.subject
UV-C TREATMENT  
dc.subject
HEAT TREATMENT  
dc.subject
MINIMALLY PROCESSED VEGETABLES  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.subject.classification
Matemática Pura  
dc.subject.classification
Matemáticas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Effect of combined treatment with hot air and UV-C on senescence and quality parameters of minimally processed broccoli (Brassica oleracea L. var. italica)  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-07-10T14:28:24Z  
dc.journal.volume
48  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
15-21  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Lemoine, María Laura. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Civello, Pedro Marcos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chaves, Alicia Raquel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez, Gustavo Adolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas; Argentina  
dc.journal.title
Postharvest Biology and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925521407002992  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2007.09.016