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dc.contributor.author
Lemoine, María Laura

dc.contributor.author
Civello, Pedro Marcos

dc.contributor.author
Chaves, Alicia Raquel

dc.contributor.author
Martinez, Gustavo Adolfo

dc.date.available
2024-08-12T11:16:54Z
dc.date.issued
2008-04
dc.identifier.citation
Lemoine, María Laura; Civello, Pedro Marcos; Chaves, Alicia Raquel; Martinez, Gustavo Adolfo; Effect of combined treatment with hot air and UV-C on senescence and quality parameters of minimally processed broccoli (Brassica oleracea L. var. italica); Elsevier Science; Postharvest Biology and Technology; 48; 1; 4-2008; 15-21
dc.identifier.issn
0925-5214
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/242229
dc.description.abstract
Combined treatments with hot air and UV-C were applied to minimally processed broccoli (Brassica oleracea L.) florets to investigate their effects on several quality and senescence parameters. To select the optimum treatment, florets were treated with three temperatures (42, 45 and 48 ◦C) for 3 h and three UV-C doses (5, 8 and 10 kJ m−2) in all combinations and then placed in darkness at 20 ◦C. In general, results suggest that the effect of heat was more important than that of UV-C to prolong postharvest life of broccoli florets. Treatment at 48 ◦C combined with a UV-C dose of 8 kJ m−2 caused the higher retention of green color and the higher maintenance of organoleptical quality and was chosen to analyze its effect on other parameters during storage. The selected combined treatment delayed both yellowing and chlorophyll degradation during storage. Moreover, treated broccoli florets showed a higher retention of protein content in relation to controls. The treatment did not affect the total content of sugars but greatly reduced the level of reducing sugars. Results indicate that a combined treatment of UV-C and heat could be a useful method to delay postharvest senescence of minimally processed broccoli during storage at 20 ◦C.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BROCCOLI
dc.subject
UV-C TREATMENT
dc.subject
HEAT TREATMENT
dc.subject
MINIMALLY PROCESSED VEGETABLES
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.subject.classification
Matemática Pura

dc.subject.classification
Matemáticas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
Effect of combined treatment with hot air and UV-C on senescence and quality parameters of minimally processed broccoli (Brassica oleracea L. var. italica)
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-07-10T14:28:24Z
dc.journal.volume
48
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
15-21
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Lemoine, María Laura. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Civello, Pedro Marcos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Chaves, Alicia Raquel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez, Gustavo Adolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas; Argentina
dc.journal.title
Postharvest Biology and Technology

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925521407002992
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2007.09.016
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