Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Boiteux, Joana Jaqueline
dc.contributor.author
Espino, Magdalena Belén
dc.contributor.author
Azcarate, Silvana Mariela
dc.contributor.author
Silva, María Fernanda
dc.contributor.author
Gomez, Federico Jose Vicente
dc.contributor.author
Pizzuolo, Pablo Humberto
dc.contributor.author
Fernández, María de Los Ángeles
dc.date.available
2024-08-09T10:01:39Z
dc.date.issued
2023-04
dc.identifier.citation
Boiteux, Joana Jaqueline; Espino, Magdalena Belén; Azcarate, Silvana Mariela; Silva, María Fernanda; Gomez, Federico Jose Vicente; et al.; NADES blend for bioactive coating design as a sustainable strategy for postharvest control; Elsevier; Food Chemistry; 406; 4-2023; 1-9
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/242154
dc.description.abstract
Bioactive functional coatings constitute a trendy topic due to they reduce postharvest fruit losses worldwide. Also, they could be carriers of biocompounds providing health benefits to the consumer. In this work, an innovative natural bioactive coating based on Natural Deep Eutectic Solvents (NADES) and Larrea divaricata extract was optimized by mixture-mixture design for the management of postharvest diseases caused by Monilinia fructicola. A NADES composed of lactic acid–glucose-water (LGH) for phenolic extraction from L. divaricata was optimized by a Simplex Lattice design and response surface methodology (RSM).Then, a D-optimal mixture-mixture design was carried out in order to optimize the bioactive coating composition, being the optimal proportion of 0.7 L. divaricata-LGH extract and 0.3 NADES plasticizer (composed by glycerol, citric acid and water). The optimal biocoating achieved an in vitro antimicrobial activity of 72 % against M. fructicola. Interestingly, NADES plasticizer improves the biocoating functionality, creating a smooth and uniform surface.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
MIXTURE-MIXTURE DESIGN
dc.subject
MONILINIA FRUCTICOLA
dc.subject
NADES MIXTURE
dc.subject
NADES PLASTICIZER
dc.subject
PHENOLIC EXTRACTION
dc.subject.classification
Agronomía, reproducción y protección de plantas
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
NADES blend for bioactive coating design as a sustainable strategy for postharvest control
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-04-09T12:04:59Z
dc.journal.volume
406
dc.journal.pagination
1-9
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Boiteux, Joana Jaqueline. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Espino, Magdalena Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Azcarate, Silvana Mariela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Confluencia. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Grupo Vinculado Fundación Centro de Salud e Investigaciones Medicas | Universidad Nacional de la Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Grupo Vinculado Fundación Centro de Salud e Investigaciones Medicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Silva, María Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gomez, Federico Jose Vicente. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pizzuolo, Pablo Humberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fernández, María de Los Ángeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814622030163
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.135054
Archivos asociados