Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Boiteux, Joana Jaqueline  
dc.contributor.author
Espino, Magdalena Belén  
dc.contributor.author
Azcarate, Silvana Mariela  
dc.contributor.author
Silva, María Fernanda  
dc.contributor.author
Gomez, Federico Jose Vicente  
dc.contributor.author
Pizzuolo, Pablo Humberto  
dc.contributor.author
Fernández, María de Los Ángeles  
dc.date.available
2024-08-09T10:01:39Z  
dc.date.issued
2023-04  
dc.identifier.citation
Boiteux, Joana Jaqueline; Espino, Magdalena Belén; Azcarate, Silvana Mariela; Silva, María Fernanda; Gomez, Federico Jose Vicente; et al.; NADES blend for bioactive coating design as a sustainable strategy for postharvest control; Elsevier; Food Chemistry; 406; 4-2023; 1-9  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/242154  
dc.description.abstract
Bioactive functional coatings constitute a trendy topic due to they reduce postharvest fruit losses worldwide. Also, they could be carriers of biocompounds providing health benefits to the consumer. In this work, an innovative natural bioactive coating based on Natural Deep Eutectic Solvents (NADES) and Larrea divaricata extract was optimized by mixture-mixture design for the management of postharvest diseases caused by Monilinia fructicola. A NADES composed of lactic acid–glucose-water (LGH) for phenolic extraction from L. divaricata was optimized by a Simplex Lattice design and response surface methodology (RSM).Then, a D-optimal mixture-mixture design was carried out in order to optimize the bioactive coating composition, being the optimal proportion of 0.7 L. divaricata-LGH extract and 0.3 NADES plasticizer (composed by glycerol, citric acid and water). The optimal biocoating achieved an in vitro antimicrobial activity of 72 % against M. fructicola. Interestingly, NADES plasticizer improves the biocoating functionality, creating a smooth and uniform surface.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
MIXTURE-MIXTURE DESIGN  
dc.subject
MONILINIA FRUCTICOLA  
dc.subject
NADES MIXTURE  
dc.subject
NADES PLASTICIZER  
dc.subject
PHENOLIC EXTRACTION  
dc.subject.classification
Agronomía, reproducción y protección de plantas  
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
NADES blend for bioactive coating design as a sustainable strategy for postharvest control  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-04-09T12:04:59Z  
dc.journal.volume
406  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Boiteux, Joana Jaqueline. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Espino, Magdalena Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Azcarate, Silvana Mariela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Confluencia. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Grupo Vinculado Fundación Centro de Salud e Investigaciones Medicas | Universidad Nacional de la Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Grupo Vinculado Fundación Centro de Salud e Investigaciones Medicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Silva, María Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gomez, Federico Jose Vicente. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pizzuolo, Pablo Humberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernández, María de Los Ángeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814622030163  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.135054