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dc.contributor.author
Campodallorto, Viviana  
dc.contributor.author
Vago, Julio Miguel  
dc.contributor.author
Carballo, Romina Raquel  
dc.contributor.author
Rezzano, Irene Noemí  
dc.date.available
2024-08-07T14:21:09Z  
dc.date.issued
2005-01  
dc.identifier.citation
Campodallorto, Viviana; Vago, Julio Miguel; Carballo, Romina Raquel; Rezzano, Irene Noemí; Comparison of Tyrosinase Biosensor and Colorimetric Method for Polyphenol Analysis in Different Kinds of Teas; Taylor & Francis; Analytical Letters; 38; 1; 1-2005; 19-33  
dc.identifier.issn
0003-2719  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/242016  
dc.description.abstract
We report the content of polyphenols expressed as chlorogenic acid equivalents, in a variety of commercially available samples of yerha mate. The 48% of analyzed samples presented a 92 ± 8mg of extracted chlorogenic acid equivalents per gram of dry base. Composites exhibited a lower extracted amount. Results from samples contained in tea bags are higher, indicating dependence on milling degree. The extracted chlorogenic acid, expressed as m g /g was evaluated hy three methods in an unique yerba mate sample; hiosensor (89.2mg/ g ). Folin (90.2 mg-g ). and high-performance liquid chromatography (HPLC) analysis(21.0mg g ). Biosensing system validation was peformed. Repetitiveness of genuine replicates was consistent with nature of the samples. Discrimination between yerba mate and other plants can be done using principal component analysis (PCA) and the corresponding physical and chemical descriptors. Flavor and taste alterations can be studied by means of analytical methods that involve low-cost instrumentation. It has been observed that some green tea samples present remarkable differences depending on the specie.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Taylor & Francis  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Yerba mate  
dc.subject
tea  
dc.subject
biosensor  
dc.subject
PCA analysis  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Comparison of Tyrosinase Biosensor and Colorimetric Method for Polyphenol Analysis in Different Kinds of Teas  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-08-05T13:53:40Z  
dc.journal.volume
38  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
19-33  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Campodallorto, Viviana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Analítica y Fisicoquímica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vago, Julio Miguel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Analítica y Fisicoquímica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Carballo, Romina Raquel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Analítica y Fisicoquímica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas "Prof. Alejandro C. Paladini". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rezzano, Irene Noemí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas "Prof. Alejandro C. Paladini". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Analítica y Fisicoquímica; Argentina  
dc.journal.title
Analytical Letters  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1081/AL-200043435  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1081/AL-200043435