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dc.contributor.author
Barontini, Javier Miguel  
dc.contributor.author
Alaniz Zanon, Maria Silvina  
dc.contributor.author
Torrico Ramallo, Ada Karina  
dc.contributor.author
Druetta, Marcelo Alberto  
dc.contributor.author
Luna, Ignacio Martín  
dc.contributor.author
Ruiz Posse, Agustina María  
dc.contributor.author
Chulze, Sofia Noemi  
dc.contributor.author
Giménez Pecci, María de la Paz  
dc.date.available
2024-08-06T13:27:39Z  
dc.date.issued
2024-06  
dc.identifier.citation
Barontini, Javier Miguel; Alaniz Zanon, Maria Silvina; Torrico Ramallo, Ada Karina; Druetta, Marcelo Alberto; Luna, Ignacio Martín; et al.; A polyphasic study of non-aflatoxigenic Aspergillus flavus Link, isolates from maize in the Chaco semi-arid region of Argentina; Universidad Nacional de Cuyo; Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo; 56; 1; 6-2024; 58-73  
dc.identifier.issn
0370-4661  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/241879  
dc.description.abstract
Maize (Zea mays L.) is one of the most widely planted crops globally with Argentina leading world production and exportation. Santiago del Estero province, east of Tucumán and north of Córdoba encompasses eight agro-climatic zones in the Chaco Semi-arid region, agro-ecologically characterized by a wide temperature range and frequent drought periods that expose the crop to pathogens, particularly Aspergillus flavus. This pathogen is responsible for ear rot and grain contamination with mycotoxins such as aflatoxin B1 and cyclopiazonic acid. This study obtained fungal isolates from ears of maize and characterized them according to toxigenic capability and morphotype of sclerotia (S < 400 μm, associated with high levels of aflatoxins and L > 400 μm, related to variable levels of aflatoxins). In addition, those not producing aflatoxins were studied to determine phylogenetic relationships based on sequences of a segment of the CaM gene. Fifty-eight isolates were obtained in eight localities representing each agro-climatic zone, 30 of which were non-aflatoxigenic, 28 aflatoxigenic, and all producers of ciclopiazonic acid. Six isolates did not produce sclerotia, 51 were L and only one was S, the latter being a non-producer of aflatoxins. The number of sclerotia was positively correlated with the production of aflatoxin B1, while size was negatively correlated. The CaM gene sequences corroborated that the isolates belonged to the A. flavus clade and the high nucleotide similarity among them (99.4% to 100%) revealed almost zero genetic diversity in this geographic region. No significant differences were observed in the proportion of isolates between growing seasons or among agroclimatic districts. This research revealed characteristics of fungus populations in this agricultural region of north Argentina.  
dc.description.abstract
El maíz (Zea mays L.) es uno de los cultivos más sembrados en el mundo, siendo Argentina líder mundial en producción y exportación. La Provincia de Santiago del Estero, el este de Tucumán y el norte de Córdoba abarcan ocho zonas agroclimáticas en la región Chaco semiárida, la cual se caracteriza por un amplio rango de temperatura y frecuentes sequías que exponen al cultivo a patógenos, particularmente Aspergillus flavus, responsable de la podredumbre de la espiga y la contaminación de granos con micotoxinas como aflatoxina B1 y ácido ciclopiazónico. Se obtuvieron aislados del hongo desde espigas de maíz y se caracterizaron según capacidad toxigénica y morfotipos de esclerocios (S < 400 µm, asociados con elevados niveles de aflatoxinas y L > 400 µm, relacionados con niveles variables de aflatoxinas). Además, aquellos que no producían aflatoxinas se estudiaron para determinar sus relaciones filogenéticas sobre la base de un segmento del gen CaM. Cincuenta y ocho aislados fueron obtenidos en ocho localidades representativa de cada zona agroclimática, 30 de los cuales resultaron no aflatoxigénicos, 28 aflatoxigénicos y todos productores de ácido ciclopiazónico. Seis aislados no produjeron esclerocios, 51 fueron L y solo uno fue S, siendo este último no aflatoxigénico. El número de esclerocios correlacionó positivamente con la producción de aflatoxina B1 , mientras que el tamaño lo hizo de manera negativa. Las secuencias del gen CaM corroboraron que los aislados pertenecen al clado A. flavus y la alta similitud nucleotídica (99,4% a 100%) reveló casi nula diversidad genética en esta región. No se observaron diferencias en la proporción de aislados entre campañas agrícolas estudiadas ni distritos agroclimáticos. Esta investigación reveló características de las poblaciones de hongos en esta región agrícola del norte argentino.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Universidad Nacional de Cuyo  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
NON-AFLATOXIGENIC ISOLATE  
dc.subject
CYCLOPIAZONIC ACID  
dc.subject
SCLEROTIA PRODUCTION  
dc.subject
PHYLOGENETIC RELATIONSHIP  
dc.subject.classification
Agricultura  
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
A polyphasic study of non-aflatoxigenic Aspergillus flavus Link, isolates from maize in the Chaco semi-arid region of Argentina  
dc.title
Estudio polifásico de aislados no aflatoxigénicos de Aspergillus flavus Link, en maices de la región del Chaco semiárido argentino  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-08-06T11:10:56Z  
dc.identifier.eissn
1853-8665  
dc.journal.volume
56  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
58-73  
dc.journal.pais
Argentina  
dc.journal.ciudad
Mendoza  
dc.description.fil
Fil: Barontini, Javier Miguel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Fitopatología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alaniz Zanon, Maria Silvina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Torrico Ramallo, Ada Karina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigaciones Agropecuarias. Instituto de Patología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Druetta, Marcelo Alberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Tucumán-Santiago del Estero. Estación Experimental Agropecuaria Santiago del Estero; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Luna, Ignacio Martín. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Tucumán-Santiago del Estero. Estación Experimental Agropecuaria Santiago del Estero; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ruiz Posse, Agustina María. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigaciones Agropecuarias. Unidad de Fitopatología y Modelización Agrícola - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Fitopatología y Modelización Agrícola; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chulze, Sofia Noemi. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giménez Pecci, María de la Paz. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigaciones Agropecuarias. Instituto de Patología Vegetal; Argentina  
dc.journal.title
Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://revistas.uncu.edu.ar/ojs3/index.php/RFCA/article/view/6970  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.48162/rev.39.123