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dc.contributor.author
Da Cruz Cabral, Lucía Mariana
dc.contributor.author
Fernández Pinto, Virginia
dc.contributor.author
Patriarca, Andrea Rosana
dc.date.available
2017-09-13T16:09:56Z
dc.date.issued
2016-01-12
dc.identifier.citation
Da Cruz Cabral, Lucía Mariana; Fernández Pinto, Virginia; Patriarca, Andrea Rosana; Control of infection of tomato fruits by Alternaria and mycotoxin production using plant extracts; Springer; European Journal of Plant Pathology; 145; 2; 12-1-2016; 363-373
dc.identifier.issn
0929-1873
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/24154
dc.description.abstract
Tomato fruits are susceptible to infection by Alternaria species. In addition, Alternaria species may contaminate the fruits with mycotoxins. There is thus interest in control systems to minimise pathogenicity and control toxin production. The objectives of this study were to examine the effect of plant extracts of Eucalyptus globulus and Calendula officinalis on the growth of strains of Alternaria alternata and A. arborescens, on pathogenicity of tomato fruits and mycotoxin production. The growth bioassays showed that the ethanolic and chloroformic fractions of E. globulus were the most effective in reducing growth of A. alternata (66–74 %) and A. arborescens (86–88 %), respectively at 2500 μg/g. The effects of plant extracts on mycotoxin biosynthesis were variable and strain dependent. The most effective fractions in decreasing mycotoxin accumulation were the ethanolic and chloroformic extracts of E. globulus, which reduced tenuazonic acid by 89 %, alternariol by 75–94 % and almost complete inhibition of alternariol monomethyl ether. All the tested fractions reduced percentage of infected tomato fruits when compared to the controls. The ethanolic and chloroformic fractions of E. globulus completely inhibited growth of A. alternata and A. arborescens on unwounded fruits and reduced the aggressiveness on wounded fruits of strains of both species significantly.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Tenuazonic Acid
dc.subject
Alternariols
dc.subject
Antifungal
dc.subject
Eucalyptus Globulus
dc.subject
Calendula Officinalis
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Control of infection of tomato fruits by Alternaria and mycotoxin production using plant extracts
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-08-07T18:41:57Z
dc.identifier.eissn
1573-8469
dc.journal.volume
145
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
363-373
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Dordrecht
dc.description.fil
Fil: Da Cruz Cabral, Lucía Mariana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fernández Pinto, Virginia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Patriarca, Andrea Rosana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina
dc.journal.title
European Journal of Plant Pathology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s10658-015-0850-1
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s10658-015-0850-1
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