Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Varela, Ayelén Celeste

dc.contributor.author
Wagner, Marcelo

dc.contributor.author
Masseroni, María L.
dc.contributor.author
Sartor, Paolo Daniel

dc.contributor.author
Zaldarriaga Heredia, Jorgelina

dc.contributor.author
Cora Jofré, Florencia

dc.contributor.author
Sari, Santiago Eduardo

dc.contributor.author
Catania, Anibal Alejandro

dc.contributor.author
Prieto, Jorge A.
dc.contributor.author
Savio, Marianela

dc.contributor.author
Camiña, José Manuel

dc.contributor.author
Azcarate, Silvana Mariela

dc.contributor.author
Fanzone, Martín Leandro

dc.date.available
2024-08-01T09:56:03Z
dc.date.issued
2024-10
dc.identifier.citation
Varela, Ayelén Celeste; Wagner, Marcelo; Masseroni, María L.; Sartor, Paolo Daniel; Zaldarriaga Heredia, Jorgelina; et al.; Assessing chemical composition variations on vintage, vineyard location and grape ripeness: A regional study of red wines produced in the colorado river middle basin, La Pampa (Argentina); Academic Press Inc Elsevier Science; Journal of Food Composition and Analysis; 134; 10-2024; 1-15
dc.identifier.issn
0889-1575
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/241407
dc.description.abstract
This work aimed to characterize chemical composition of Malbec and Cabernet Franc red wines from two different regions of La Pampa’s province, which stands out as one of the youngest wine-producing regions in Argentina and has remained unexplored until now. These wines were produced from grapes of two consecutive vintages (2021 and 2022), and were harvested at two different ripeness levels. Global phenolic parameters, colour characterization and multi-elemental profile were evaluated. Multivariate statistical approaches were successfully implemented to investigate the vintage and ripeness effects on chemical profile of red wines and characterize them based on regional variations. Our results showed that vintage and ripeness affected both phenolic and multi-elemental profiles, and such chemical variables allowed the wines differentiation according to region. The results of this first study could form the basis for future research into optimizing the region’s winemaking potential.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Academic Press Inc Elsevier Science

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Grape ripenessRed wine
dc.subject
Geographical origin
dc.subject
Phenolic compounds
dc.subject
Mineral profile
dc.subject
La Pampa Province
dc.subject.classification
Química Analítica

dc.subject.classification
Ciencias Químicas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
Assessing chemical composition variations on vintage, vineyard location and grape ripeness: A regional study of red wines produced in the colorado river middle basin, La Pampa (Argentina)
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-07-31T10:10:48Z
dc.journal.volume
134
dc.journal.pagination
1-15
dc.journal.pais
Estados Unidos

dc.description.fil
Fil: Varela, Ayelén Celeste. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wagner, Marcelo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina
dc.description.fil
Fil: Masseroni, María L.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sartor, Paolo Daniel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaldarriaga Heredia, Jorgelina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Laboratorio de Desarrollo Analítico y Quimiometría; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cora Jofré, Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sari, Santiago Eduardo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Catania, Anibal Alejandro. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Prieto, Jorge A.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Savio, Marianela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina
dc.description.fil
Fil: Camiña, José Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina
dc.description.fil
Fil: Azcarate, Silvana Mariela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fanzone, Martín Leandro. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Composition and Analysis

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0889157524005301
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2024.106496
Archivos asociados