Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Varela, Ayelén Celeste  
dc.contributor.author
Wagner, Marcelo  
dc.contributor.author
Masseroni, María L.  
dc.contributor.author
Sartor, Paolo Daniel  
dc.contributor.author
Zaldarriaga Heredia, Jorgelina  
dc.contributor.author
Cora Jofré, Florencia  
dc.contributor.author
Sari, Santiago Eduardo  
dc.contributor.author
Catania, Anibal Alejandro  
dc.contributor.author
Prieto, Jorge A.  
dc.contributor.author
Savio, Marianela  
dc.contributor.author
Camiña, José Manuel  
dc.contributor.author
Azcarate, Silvana Mariela  
dc.contributor.author
Fanzone, Martín Leandro  
dc.date.available
2024-08-01T09:56:03Z  
dc.date.issued
2024-10  
dc.identifier.citation
Varela, Ayelén Celeste; Wagner, Marcelo; Masseroni, María L.; Sartor, Paolo Daniel; Zaldarriaga Heredia, Jorgelina; et al.; Assessing chemical composition variations on vintage, vineyard location and grape ripeness: A regional study of red wines produced in the colorado river middle basin, La Pampa (Argentina); Academic Press Inc Elsevier Science; Journal of Food Composition and Analysis; 134; 10-2024; 1-15  
dc.identifier.issn
0889-1575  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/241407  
dc.description.abstract
This work aimed to characterize chemical composition of Malbec and Cabernet Franc red wines from two different regions of La Pampa’s province, which stands out as one of the youngest wine-producing regions in Argentina and has remained unexplored until now. These wines were produced from grapes of two consecutive vintages (2021 and 2022), and were harvested at two different ripeness levels. Global phenolic parameters, colour characterization and multi-elemental profile were evaluated. Multivariate statistical approaches were successfully implemented to investigate the vintage and ripeness effects on chemical profile of red wines and characterize them based on regional variations. Our results showed that vintage and ripeness affected both phenolic and multi-elemental profiles, and such chemical variables allowed the wines differentiation according to region. The results of this first study could form the basis for future research into optimizing the region’s winemaking potential.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Academic Press Inc Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Grape ripenessRed wine  
dc.subject
Geographical origin  
dc.subject
Phenolic compounds  
dc.subject
Mineral profile  
dc.subject
La Pampa Province  
dc.subject.classification
Química Analítica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Assessing chemical composition variations on vintage, vineyard location and grape ripeness: A regional study of red wines produced in the colorado river middle basin, La Pampa (Argentina)  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-07-31T10:10:48Z  
dc.journal.volume
134  
dc.journal.pagination
1-15  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Varela, Ayelén Celeste. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wagner, Marcelo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Masseroni, María L.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sartor, Paolo Daniel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaldarriaga Heredia, Jorgelina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Laboratorio de Desarrollo Analítico y Quimiometría; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cora Jofré, Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sari, Santiago Eduardo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Catania, Anibal Alejandro. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Prieto, Jorge A.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Savio, Marianela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Camiña, José Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Azcarate, Silvana Mariela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fanzone, Martín Leandro. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Composition and Analysis  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0889157524005301  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2024.106496