Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Ureta, María Micaela
dc.contributor.author
Salvadori, Viviana Olga
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea
dc.contributor.author
Goñi, Sandro Mauricio
dc.date.available
2024-08-01T09:30:53Z
dc.date.issued
2024-06
dc.identifier.citation
Ureta, María Micaela; Salvadori, Viviana Olga; Gomez Zavaglia, Andrea; Goñi, Sandro Mauricio; Assessment of different kinetic models for the production of fructo‐oligosaccharides through enzymatic synthesis; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal Of Food Process Engineering; 47; 6; 6-2024; 1-16
dc.identifier.issn
0145-8876
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/241401
dc.description.abstract
Understanding the reaction mechanism of fructo-oligosaccharides (FOS) synthesis enables the adaptation of operational conditions, ensuring the attainment of the desired final product, and mathematical modeling is a great tool for this purpose. The objective in this work is to adapt and analyze different models designed for enzymatic synthesis of FOS found in the consulted bibliography. Two approaches for the reaction mechanism, chain reaction and ping-pong, were included in the analysis and genetic algorithm was implemented to find the best fit. Both approaches offered good results, chain reaction approach showed lower overall relative errors (below 8.5%) while ping-pong mechanism best fit presented an overall error of 10.5%. No matter the approach used for the reaction mechanism, the models with best fit involved the concept of glucose inhibition for the transfructosylation reaction. Choosing different objective functions can be a great tool to equalize and reduce the relative errors when the model struggled to describe the behavior of one component in particular. The sensitive analysis helps to evaluate all the variables such as reaction rate, time, productivity, and FOS yield, to find an optimal reaction condition.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
FOOD PROCESSING
dc.subject
KINETICS
dc.subject
MATHEMATICAL MODELLING
dc.subject
ENZYMATIC SYNTHESIS
dc.subject
FRUCTOOLIGOSACCHARIDES
dc.subject
REACTION PATHS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Assessment of different kinetic models for the production of fructo‐oligosaccharides through enzymatic synthesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-07-10T14:06:24Z
dc.journal.volume
47
dc.journal.number
6
dc.journal.pagination
1-16
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Ureta, María Micaela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salvadori, Viviana Olga. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Goñi, Sandro Mauricio. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal Of Food Process Engineering
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jfpe.14663
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/jfpe.14663
Archivos asociados