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dc.contributor.author
Ureta, María Micaela  
dc.contributor.author
Salvadori, Viviana Olga  
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea  
dc.contributor.author
Goñi, Sandro Mauricio  
dc.date.available
2024-08-01T09:30:53Z  
dc.date.issued
2024-06  
dc.identifier.citation
Ureta, María Micaela; Salvadori, Viviana Olga; Gomez Zavaglia, Andrea; Goñi, Sandro Mauricio; Assessment of different kinetic models for the production of fructo‐oligosaccharides through enzymatic synthesis; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal Of Food Process Engineering; 47; 6; 6-2024; 1-16  
dc.identifier.issn
0145-8876  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/241401  
dc.description.abstract
Understanding the reaction mechanism of fructo-oligosaccharides (FOS) synthesis enables the adaptation of operational conditions, ensuring the attainment of the desired final product, and mathematical modeling is a great tool for this purpose. The objective in this work is to adapt and analyze different models designed for enzymatic synthesis of FOS found in the consulted bibliography. Two approaches for the reaction mechanism, chain reaction and ping-pong, were included in the analysis and genetic algorithm was implemented to find the best fit. Both approaches offered good results, chain reaction approach showed lower overall relative errors (below 8.5%) while ping-pong mechanism best fit presented an overall error of 10.5%. No matter the approach used for the reaction mechanism, the models with best fit involved the concept of glucose inhibition for the transfructosylation reaction. Choosing different objective functions can be a great tool to equalize and reduce the relative errors when the model struggled to describe the behavior of one component in particular. The sensitive analysis helps to evaluate all the variables such as reaction rate, time, productivity, and FOS yield, to find an optimal reaction condition.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FOOD PROCESSING  
dc.subject
KINETICS  
dc.subject
MATHEMATICAL MODELLING  
dc.subject
ENZYMATIC SYNTHESIS  
dc.subject
FRUCTOOLIGOSACCHARIDES  
dc.subject
REACTION PATHS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Assessment of different kinetic models for the production of fructo‐oligosaccharides through enzymatic synthesis  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-07-10T14:06:24Z  
dc.journal.volume
47  
dc.journal.number
6  
dc.journal.pagination
1-16  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Ureta, María Micaela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salvadori, Viviana Olga. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Goñi, Sandro Mauricio. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal Of Food Process Engineering  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jfpe.14663  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/jfpe.14663