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dc.contributor.author
Sevastei, Vianel
dc.contributor.author
Crichigno, Sonia Alejandra
dc.contributor.author
Santos, Maria Victoria
dc.contributor.author
Trochine, Andrea
dc.contributor.author
Painefilú, Julio César
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet
dc.contributor.author
Cussac, Victor Enrique
dc.date.available
2024-07-26T17:43:20Z
dc.date.issued
2023-07
dc.identifier.citation
Sevastei, Vianel; Crichigno, Sonia Alejandra; Santos, Maria Victoria; Trochine, Andrea; Painefilú, Julio César; et al.; The adaptation of rainbow trout to warmer water: Oxidative damage in the germinal line; Shanghai Ocean University; Aquaculture And Fisheries; 7-2023; 1-11
dc.identifier.issn
2096-1758
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/241015
dc.description.abstract
Contemporary evolution was observed in a feral rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) population of a thermal stream (Valcheta) in Northern Patagonia, in terms of juvenile thermal tolerance and preferred temperature. Other authors showed that high-temperature treatment applied to male rainbow trout juveniles increased the thermal tolerance in the next generation. This implies a high mutation rate and/or a modified epigenetic inheritance. Comparisons were made among a) a rainbow trout strain adapted in terms of upper thermal tolerance and higher preferred temperature (Valcheta stream), b) a wild temperate stream population (Guillelmo stream), and c) two temperate farmed strains. We examined: Oxidative damage (lipid peroxidation) and activities of antioxidant enzymes; Catalase (CAT), Glutathione S-Transferases (GST), and Superoxide Dismutase (SOD), in liver, testicle, and spermatozoa. Semen fatty acid composition, sperm morphology, sperm motility, and fertilization performance in samples before and after the application of cryopreservation procedures were also evaluated. The observed responses, mainly related to the sperm membrane, reinforces the idea that ROS can affect the germinal line of male rainbow trout juveniles subjected to high water temperature. Our results suggest that the acquired thermal tolerance traits may be part of a wide spectrum of novel characteristics produced as a consequence of an enhanced mutation rate and/or a different DNA methylation pattern, induced by higher temperatures and mediated by ROS.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Shanghai Ocean University
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
Local adaptation
dc.subject
Oxidative damage
dc.subject
Rainbow trout
dc.subject
Semen fatty acids
dc.subject
Spermatozoa
dc.subject.classification
Biología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
The adaptation of rainbow trout to warmer water: Oxidative damage in the germinal line
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-04-09T11:52:04Z
dc.identifier.eissn
2468-550X
dc.journal.pagination
1-11
dc.journal.pais
China
dc.journal.ciudad
Shangai
dc.description.fil
Fil: Sevastei, Vianel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Crichigno, Sonia Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Santos, Maria Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Trochine, Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Painefilú, Julio César. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cussac, Victor Enrique. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales; Argentina
dc.journal.title
Aquaculture And Fisheries
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2468550X23000941
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.aaf.2023.07.003
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