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dc.contributor.author
Nuñez, Ivana Micaela

dc.contributor.author
Verni, Maria Cecilia

dc.contributor.author
Argañaraz Martínez, Fernando Eloy

dc.contributor.author
Babot, Jaime Daniel

dc.contributor.author
Terán, Victoria

dc.contributor.author
Danilovich, Mariana Elizabeth

dc.contributor.author
Cartagena, Elena

dc.contributor.author
Alberto, Maria Rosa

dc.contributor.author
Arena, Mario Eduardo

dc.date.available
2024-07-25T12:42:18Z
dc.date.issued
2024-04
dc.identifier.citation
Nuñez, Ivana Micaela; Verni, Maria Cecilia; Argañaraz Martínez, Fernando Eloy; Babot, Jaime Daniel; Terán, Victoria; et al.; Novel Lactic Acid Bacteria Strains from Regional Peppers with Health-Promoting Potential; MDPI; Fermentation; 10; 4; 4-2024; 1-24
dc.identifier.issn
2311-5637
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/240854
dc.description.abstract
This study provides a comprehensive investigation of lactic acid bacteria (LAB) isolatedfrom Argentinean Capsicum annum L. This research covers important aspects, including genotypiccharacterization, bacterial stress tolerance, adhesion ability, safety evaluation, and functional andtechnological properties. The predominant isolates were identified as Lactilactobacillus curvatusand Lactiplantibacillus plantarum. A Rep-PCR analysis grouped the isolates into 11 clonal groups.Lp. plantarum LVP 40 and LV 46, Levilactobacillus brevis LVP 41, Pediococcus pentosaceus LV P43, and Lt. curvatus LVP44 displayed both safety and resilience against adverse conditions such as a slow pH, bile, and simulated gastric and intestinal juices. Moreover, the LAB strains exhibited highhydrophobicity and auto-aggregation percentages, NaCl tolerance, and a substantial acidifyingcapacity. LAB supernatants demonstrated promising surfactant and emulsifying properties. Likewise, they differentially inhibited Staphylococcus aureus and Pseudomonas aeruginosa biofilms, showcasing their potential as antipathogenic agents. Noteworthily, some strains displayed considerable congregation with these pathogens, and several isolates showed an effective antimutagenic and detoxifying power, further emphasizing their multifaceted capabilities. Five pepper bacterial strains showcased beneficial properties, suggesting their potential for gut health enhancement. In summary, these LAB strains hold promise as vegetable fermentation starters, contributing to food safety and versatile applications in food science.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
MDPI
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
RED AND GREEN PEPPERS
dc.subject
LACTIC ACID BACTERIA
dc.subject
ANTIMUTAGENIC ACTIVITY
dc.subject
ANTIPATHOGENIC ACTIVITY
dc.subject
BIOSURFACTANTS
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología

dc.subject.classification
Ciencias Biológicas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
Novel Lactic Acid Bacteria Strains from Regional Peppers with Health-Promoting Potential
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-07-25T11:24:54Z
dc.journal.volume
10
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
1-24
dc.journal.pais
Suiza

dc.description.fil
Fil: Nuñez, Ivana Micaela. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Verni, Maria Cecilia. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Argañaraz Martínez, Fernando Eloy. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Babot, Jaime Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Terán, Victoria. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Danilovich, Mariana Elizabeth. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cartagena, Elena. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alberto, Maria Rosa. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Arena, Mario Eduardo. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina
dc.journal.title
Fermentation
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2311-5637/10/4/209
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.3390/fermentation10040209
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