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dc.contributor.author
Iturriaga, Laura Beatriz  
dc.contributor.author
Lopez, Beatriz Alicia  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.date.available
2024-07-23T13:00:24Z  
dc.date.issued
2006-07  
dc.identifier.citation
Iturriaga, Laura Beatriz; Lopez, Beatriz Alicia; Añon, Maria Cristina; Effect of amylose on starch pastes viscoelasticity and cooked grains stickiness in rice from seven argentine genotypes; Elsevier Science; Food Research International; 39; 6; 7-2006; 660-666  
dc.identifier.issn
0963-9969  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/240659  
dc.description.abstract
The content of soluble amylose (SAM) in starches from seven novel argentine genotypes was measured. Viscolelastic properties (G0 max, G0 , G0 , tg h y g*) in systems with different starch concentrations (5%, 10%, 15% and 20% w/w) were evaluated by dynamic rheometry. Elasticity dependence upon concentration followed the power law and increased with amylose content. The SAM content explained the differences in elasticity between genotypes of similar total amylose (TAM) content. It was found that a minimum TAM and SAM should be required in order to reduce stickiness in cooked grains.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
STARCH  
dc.subject
RHEOLOGY  
dc.subject
AMYLOSE  
dc.subject
RICE STICKINESS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of amylose on starch pastes viscoelasticity and cooked grains stickiness in rice from seven argentine genotypes  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-07-10T14:28:52Z  
dc.journal.volume
39  
dc.journal.number
6  
dc.journal.pagination
660-666  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Iturriaga, Laura Beatriz. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lopez, Beatriz Alicia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food Research International  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996906000044  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2006.01.003