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dc.contributor.author
Iturriaga, Laura Beatriz
dc.contributor.author
Lopez, Beatriz Alicia
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina
dc.date.available
2024-07-23T13:00:24Z
dc.date.issued
2006-07
dc.identifier.citation
Iturriaga, Laura Beatriz; Lopez, Beatriz Alicia; Añon, Maria Cristina; Effect of amylose on starch pastes viscoelasticity and cooked grains stickiness in rice from seven argentine genotypes; Elsevier Science; Food Research International; 39; 6; 7-2006; 660-666
dc.identifier.issn
0963-9969
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/240659
dc.description.abstract
The content of soluble amylose (SAM) in starches from seven novel argentine genotypes was measured. Viscolelastic properties (G0 max, G0 , G0 , tg h y g*) in systems with different starch concentrations (5%, 10%, 15% and 20% w/w) were evaluated by dynamic rheometry. Elasticity dependence upon concentration followed the power law and increased with amylose content. The SAM content explained the differences in elasticity between genotypes of similar total amylose (TAM) content. It was found that a minimum TAM and SAM should be required in order to reduce stickiness in cooked grains.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
STARCH
dc.subject
RHEOLOGY
dc.subject
AMYLOSE
dc.subject
RICE STICKINESS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Effect of amylose on starch pastes viscoelasticity and cooked grains stickiness in rice from seven argentine genotypes
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-07-10T14:28:52Z
dc.journal.volume
39
dc.journal.number
6
dc.journal.pagination
660-666
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Iturriaga, Laura Beatriz. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lopez, Beatriz Alicia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food Research International
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996906000044
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2006.01.003
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