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dc.contributor.author
Diaz Diaz, Edgar Dario
dc.contributor.author
Maldonado Haro, María Luisa
dc.contributor.author
Patriarca, Andrea Rosana
dc.contributor.author
Melaj, Mariana Andrea
dc.contributor.author
Foresti, María Laura
dc.contributor.author
López Córdoba, Alex Fernando
dc.contributor.author
Goyanes, Silvia Nair
dc.date.available
2024-07-16T14:34:37Z
dc.date.issued
2023-07
dc.identifier.citation
Diaz Diaz, Edgar Dario; Maldonado Haro, María Luisa; Patriarca, Andrea Rosana; Melaj, Mariana Andrea; Foresti, María Laura; et al.; Assessment of the enhancement potential of salicylic acid on physicochemical, mechanical, barrier, and biodegradability features of potato starch films; Elsevier; Food Packaging and Shelf Life; 38; 101108; 7-2023; 1-9
dc.identifier.issn
2214-2894
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/240080
dc.description.abstract
Filmogenic suspensions based on starch (S) and salicylic acid/starch (SA-S) were prepared and used to produce casted films (TPS and SA-TPS). An extensive characterization was conducted on both suspensions and casted films to assess their properties. Results evidenced that after storage for 120 days at 4 ◦C and 25 ◦C, the mold and yeast counts were significantly lower in the SA-S than in the S suspensions. Moreover, SA-S had a much lower initial viscosity than S. In reference to the films produced, salicylic acid caused a significant increase in film crystallinity, as well as a 2.3-fold increase in stress at break and a 3.8-fold increase in Young’s modulus over the control films. Additionally, compared to TPS, the SA-TPS films exhibited a 46% decrease in water vapor permeability. All films showed a high biodegradation extent (≥85%) upon 75 days of home composting. These findings suggest that the salicylic acid addition at low concentrations (2 mM) can be a cost-effective approach for the development of highly stable starch filmogenic suspensions and also biobased films with distinguishing properties.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
STARCH
dc.subject
SALICYLIC ACID
dc.subject
FILMOGENIC SUSPENSIONS
dc.subject
BIOBASED FILMS
dc.subject
HOME COMPOSTING
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Assessment of the enhancement potential of salicylic acid on physicochemical, mechanical, barrier, and biodegradability features of potato starch films
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-07-15T14:15:58Z
dc.journal.volume
38
dc.journal.number
101108
dc.journal.pagination
1-9
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.description.fil
Fil: Diaz Diaz, Edgar Dario. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Maldonado Haro, María Luisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Patriarca, Andrea Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Melaj, Mariana Andrea. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Foresti, María Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.description.fil
Fil: López Córdoba, Alex Fernando. Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia; Colombia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Goyanes, Silvia Nair. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.journal.title
Food Packaging and Shelf Life
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2214289423000856
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fpsl.2023.101108
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