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dc.contributor.author
Diaz Diaz, Edgar Dario  
dc.contributor.author
Maldonado Haro, María Luisa  
dc.contributor.author
Patriarca, Andrea Rosana  
dc.contributor.author
Melaj, Mariana Andrea  
dc.contributor.author
Foresti, María Laura  
dc.contributor.author
López Córdoba, Alex Fernando  
dc.contributor.author
Goyanes, Silvia Nair  
dc.date.available
2024-07-16T14:34:37Z  
dc.date.issued
2023-07  
dc.identifier.citation
Diaz Diaz, Edgar Dario; Maldonado Haro, María Luisa; Patriarca, Andrea Rosana; Melaj, Mariana Andrea; Foresti, María Laura; et al.; Assessment of the enhancement potential of salicylic acid on physicochemical, mechanical, barrier, and biodegradability features of potato starch films; Elsevier; Food Packaging and Shelf Life; 38; 101108; 7-2023; 1-9  
dc.identifier.issn
2214-2894  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/240080  
dc.description.abstract
Filmogenic suspensions based on starch (S) and salicylic acid/starch (SA-S) were prepared and used to produce casted films (TPS and SA-TPS). An extensive characterization was conducted on both suspensions and casted films to assess their properties. Results evidenced that after storage for 120 days at 4 ◦C and 25 ◦C, the mold and yeast counts were significantly lower in the SA-S than in the S suspensions. Moreover, SA-S had a much lower initial viscosity than S. In reference to the films produced, salicylic acid caused a significant increase in film crystallinity, as well as a 2.3-fold increase in stress at break and a 3.8-fold increase in Young’s modulus over the control films. Additionally, compared to TPS, the SA-TPS films exhibited a 46% decrease in water vapor permeability. All films showed a high biodegradation extent (≥85%) upon 75 days of home composting. These findings suggest that the salicylic acid addition at low concentrations (2 mM) can be a cost-effective approach for the development of highly stable starch filmogenic suspensions and also biobased films with distinguishing properties.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
STARCH  
dc.subject
SALICYLIC ACID  
dc.subject
FILMOGENIC SUSPENSIONS  
dc.subject
BIOBASED FILMS  
dc.subject
HOME COMPOSTING  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Assessment of the enhancement potential of salicylic acid on physicochemical, mechanical, barrier, and biodegradability features of potato starch films  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-07-15T14:15:58Z  
dc.journal.volume
38  
dc.journal.number
101108  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.description.fil
Fil: Diaz Diaz, Edgar Dario. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Maldonado Haro, María Luisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Patriarca, Andrea Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Melaj, Mariana Andrea. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Foresti, María Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.description.fil
Fil: López Córdoba, Alex Fernando. Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia; Colombia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Goyanes, Silvia Nair. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina  
dc.journal.title
Food Packaging and Shelf Life  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2214289423000856  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fpsl.2023.101108