Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Podio, Natalia Soledad
dc.contributor.author
Baroni, María Verónica
dc.contributor.author
Badini, Raul G.
dc.contributor.author
Inga, Marcela
dc.contributor.author
Ostera, Hector Adolfo
dc.contributor.author
Cagnoni, Mariana Celina
dc.contributor.author
Gautier, Eduardo Amilcar
dc.contributor.author
Peral Garcia, Pilar
dc.contributor.author
Hoogewerff, Jurian
dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto
dc.date.available
2017-09-12T17:04:44Z
dc.date.issued
2013-03
dc.identifier.citation
Podio, Natalia Soledad; Baroni, María Verónica; Badini, Raul G.; Inga, Marcela; Ostera, Hector Adolfo; et al.; Elemental and Isotopic Fingerprint of Argentinean Wheat. Matching Soil, Water, and Crop Composition to Differentiate Provenance; American Chemical Society; Journal of Agricultural and Food Chemistry; 61; 3-2013; 3763-3773
dc.identifier.issn
0021-8561
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/24005
dc.description.abstract
The aim of this study was to investigate if elemental and isotopic signatures of Argentinean wheat can be used to develop a reliable fingerprint to assess its geographical provenance. For this pilot study we used wheat cultivated at three different regions (Buenos Aires, Córdoba, and Entre Ríos), together with matching soil and water. Elemental composition was determined by ICP-MS. δ13C and δ15N were measured by isotopic ratio mass spectrometry, while 87Sr/86Sr ratio was determined using thermal ionization mass spectrometry. Wheat samples from three sampling sites were differentiated by the combination of 11 key variables (K/Rb, Ca/Sr, Ba, 87Sr/86Sr, Co, Mo, Zn, Mn, Eu, δ13C, and Na), demonstrating differences among the three studied regions. The application of generalized Procrustes analysis showed 99.2% consensus between cultivation soil, irrigation water, and wheat samples, in addition to clear differences between studied areas. Furthermore, canonical correlation analysis showed significant correlation between the elemental and isotopic profiles of wheat and those corresponding to both soil and water (r2 = 0.97, p < 0.001 and r2 = 0.96, p < 0.001, respectively). To our knowledge, this is the first report demonstrating the correspondence between soil, water, and wheat samples using different statistical methods, showing that wheat elemental and isotopic compositions are mainly related to soil and irrigation water characteristics of the site of growth.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
American Chemical Society
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Wheat
dc.subject
Multielement Composition
dc.subject
Isotopes
dc.subject
Geographical Origin
dc.subject
Food Authenticity
dc.subject.classification
Otras Ciencias Veterinarias
dc.subject.classification
Ciencias Veterinarias
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Elemental and Isotopic Fingerprint of Argentinean Wheat. Matching Soil, Water, and Crop Composition to Differentiate Provenance
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-09-06T19:10:20Z
dc.journal.volume
61
dc.journal.pagination
3763-3773
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
Washington
dc.description.fil
Fil: Podio, Natalia Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Baroni, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Badini, Raul G.. Provincia de Córdoba. Ministerio de Ciencia y Técnica. Centro de Excelencia En Productos y Procesos de Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Inga, Marcela. Provincia de Córdoba. Ministerio de Ciencia y Técnica. Centro de Excelencia En Productos y Procesos de Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ostera, Hector Adolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Geocronología y Geología Isotopica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Geocronología y Geología Isotópica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cagnoni, Mariana Celina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Geocronología y Geología Isotopica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Geocronología y Geología Isotópica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gautier, Eduardo Amilcar. Comisión Nacional de Energía Atómica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Peral Garcia, Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico CONICET- La Plata. Instituto de Genética Veterinaria "Ing. Fernando Noel Dulout". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Genética Veterinaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hoogewerff, Jurian. University Of Otago; Nueva Zelanda
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.journal.title
Journal of Agricultural and Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf305258r
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1021/jf305258r
Archivos asociados