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dc.contributor.author
Lamanna, Melisa Elsa
dc.contributor.author
Morales, Noe J.
dc.contributor.author
Garcia, Nancy Lis
dc.contributor.author
Goyanes, Silvia Nair
dc.date.available
2015-10-07T19:20:57Z
dc.date.issued
2013-05-03
dc.identifier.citation
Lamanna, Melisa Elsa; Morales, Noe J.; Garcia, Nancy Lis; Goyanes, Silvia Nair; Development and characterization of starch nanoparticles by gamma radiation: Potential application as starch matrix filler; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 97; 1; 3-5-2013; 90-97
dc.identifier.issn
0144-8617
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/2399
dc.description.abstract
Gamma radiation arises as an advantageous alternative to obtain starch nanoparticles given its low cost,simple methodology and scalability. Starch nanoparticles (SNP) with sizes around 20 and 30 nm were obtained applying a dose of 20 kGy from cassava (CNP-) and waxy maize (WNP-) starch, respectively. They showed the same thermal degradation behavior and their maximum mass loss zone was similar to those nanoparticles obtained from acid hydrolysis (WNP-h). Additionally, CNP- and WNP- were used as nanofillers in a cassava matrix. Increments of 102% in storage modulus were obtained with the addition of only 2.5 wt.% of WNP-, showing that gamma radiation is a successful methodology to obtain SNP able to be used as starch reinforcement.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
GAMMA RADIATION
dc.subject
STARCH COMPOSITE
dc.subject
STARCH NANOPARTICLES
dc.subject.classification
Físico-Química, Ciencia de los Polímeros, Electroquímica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.subject.classification
Nano-materiales
dc.subject.classification
Nanotecnología
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Development and characterization of starch nanoparticles by gamma radiation: Potential application as starch matrix filler
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2016-03-30 10:35:44.97925-03
dc.journal.volume
97
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
90-97
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Lamanna, Melisa Elsa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física. Laboratorio de Polímeros y Materiales Compuestos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Morales, Noe J.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garcia, Nancy Lis. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física. Laboratorio de Polímeros y Materiales Compuestos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina
dc.description.fil
Fil: Goyanes, Silvia Nair. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física. Laboratorio de Polímeros y Materiales Compuestos; Argentina
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2013.04.081
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861713004451
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