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dc.contributor.author
Di Giogio, Luciana  
dc.contributor.author
Marcantonio, Matias Alejandro  
dc.contributor.author
Salgado, Pablo Rodrigo  
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi  
dc.contributor.other
Sreekala, M. S.  
dc.contributor.other
Goda, Koichi  
dc.date.available
2024-07-10T15:39:58Z  
dc.date.issued
2023  
dc.identifier.citation
Di Giogio, Luciana; Marcantonio, Matias Alejandro; Salgado, Pablo Rodrigo; Mauri, Adriana Noemi; Isolation, characterization, and industrial processing of soybean proteins; Elsevier; 2023; 557-575  
dc.identifier.isbn
978-0-323-99853-6  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/239510  
dc.description.abstract
Soybean (Glycine max (L)) is a specie of legume rich in both high-quality protein and edible oil, that is widely cultivated around the world. Soy proteins are the primary supply of plant-based proteins due to their crop development, high content in the seed, nutritional quality, health-benefiting and versatility in developing food products.This chapter initially discusses the agronomic characteristics, geographic distribution, and economic importance of soybean cultivation and the main chemical components of the seed. Then it focuses on the processes for obtaining protein-enriched products: flours, concentrates and isolates from soybean oilseed cake as an economical and sustainable alternative within the framework of a circular economy; and on the analysis of the structural, functional, and nutritional characteristics of soybean proteins. And it ends by analyzing the main fields of application of soybean proteins as food ingredients, as bioplastics and as bioactive peptides source.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Soybean composition  
dc.subject
Soybean industrialization  
dc.subject
Soy protein isolation  
dc.subject
Soy proteins concentrates and isolates  
dc.subject
Glycinin and β-conglycinin,  
dc.subject
Protein functional properties  
dc.subject
Soy bioactive peptides,  
dc.subject
Soy bioplastics  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Isolation, characterization, and industrial processing of soybean proteins  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2024-05-07T13:38:44Z  
dc.journal.pagination
557-575  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.description.fil
Fil: Di Giogio, Luciana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Marcantonio, Matias Alejandro. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780323998536000188  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/B978-0-323-99853-6.00018-8  
dc.conicet.paginas
682  
dc.source.titulo
Handbook of Natural Polymers: Sources, Synthesis, and Characterization