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dc.contributor.author
Figueroa, Lilian Elisa  
dc.contributor.author
Brugnoni, Lorena Inés  
dc.contributor.author
Dello Staffolo, Marina  
dc.contributor.author
Genovese, Diego Bautista  
dc.date.available
2024-07-05T11:32:06Z  
dc.date.issued
2024-09-01  
dc.identifier.citation
Figueroa, Lilian Elisa; Brugnoni, Lorena Inés; Dello Staffolo, Marina; Genovese, Diego Bautista; Development of a functional dulce de leche (milk jam) with prebiotic carbohydrates and Lacticaseibacillus rhamnosus GG; Elsevier; International Dairy Journal; 156; 1; 1-9-2024; 1 - 9  
dc.identifier.issn
0958-6946  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/239151  
dc.description.abstract
A functional dulce de leche (DL) was developed by incorporating prebiotic carbohydrates (inulin and maltodextrin) and probiotic Lacticaseibacillus rhamnosus ATCC 53103 (LGG) (either as free cells, or encapsulated in pectin beads with or without prebiotics). Encapsulation improved the viability of LGG cells in DL during refrigerated storage, and its survival under simulated gastrointestinal conditions. Final cell counts in all DL samples after 6 months were >106 CFU g−1. Incorporation of carbohydrates in DL and probiotic encapsulation state had no significant effect on colour (L∗a∗b∗), rheological and mechanical properties. Although encapsulation state caused a significant effect on acceptability of DL, all samples scored above the minimum acceptability level, with more than 80% of consumers acceptance. Storage time had a significant effect (only after 2–3 months) on DL properties (except b∗ and adhesiveness), causing an increase in rheological properties, a decrease in texture parameters, and a decrease in L∗ and a∗.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
DULCE DE LECHE  
dc.subject
PROBIOTIC  
dc.subject
ENCAPSULATION  
dc.subject
PREBIOTIC  
dc.subject
RHEOLOGY  
dc.subject
TEXTURE  
dc.subject
SENSORY  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Development of a functional dulce de leche (milk jam) with prebiotic carbohydrates and Lacticaseibacillus rhamnosus GG  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-07-02T14:24:01Z  
dc.journal.volume
156  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
1 - 9  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Figueroa, Lilian Elisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Brugnoni, Lorena Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Ciencias Biológicas y Biomédicas del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Biología, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Ciencias Biológicas y Biomédicas del Sur; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dello Staffolo, Marina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Genovese, Diego Bautista. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.journal.title
International Dairy Journal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2024.105975  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0958694624000955