Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Figueroa, Lilian Elisa
dc.contributor.author
Brugnoni, Lorena Inés
dc.contributor.author
Dello Staffolo, Marina
dc.contributor.author
Genovese, Diego Bautista
dc.date.available
2024-07-05T11:32:06Z
dc.date.issued
2024-09-01
dc.identifier.citation
Figueroa, Lilian Elisa; Brugnoni, Lorena Inés; Dello Staffolo, Marina; Genovese, Diego Bautista; Development of a functional dulce de leche (milk jam) with prebiotic carbohydrates and Lacticaseibacillus rhamnosus GG; Elsevier; International Dairy Journal; 156; 1; 1-9-2024; 1 - 9
dc.identifier.issn
0958-6946
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/239151
dc.description.abstract
A functional dulce de leche (DL) was developed by incorporating prebiotic carbohydrates (inulin and maltodextrin) and probiotic Lacticaseibacillus rhamnosus ATCC 53103 (LGG) (either as free cells, or encapsulated in pectin beads with or without prebiotics). Encapsulation improved the viability of LGG cells in DL during refrigerated storage, and its survival under simulated gastrointestinal conditions. Final cell counts in all DL samples after 6 months were >106 CFU g−1. Incorporation of carbohydrates in DL and probiotic encapsulation state had no significant effect on colour (L∗a∗b∗), rheological and mechanical properties. Although encapsulation state caused a significant effect on acceptability of DL, all samples scored above the minimum acceptability level, with more than 80% of consumers acceptance. Storage time had a significant effect (only after 2–3 months) on DL properties (except b∗ and adhesiveness), causing an increase in rheological properties, a decrease in texture parameters, and a decrease in L∗ and a∗.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
DULCE DE LECHE
dc.subject
PROBIOTIC
dc.subject
ENCAPSULATION
dc.subject
PREBIOTIC
dc.subject
RHEOLOGY
dc.subject
TEXTURE
dc.subject
SENSORY
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Development of a functional dulce de leche (milk jam) with prebiotic carbohydrates and Lacticaseibacillus rhamnosus GG
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-07-02T14:24:01Z
dc.journal.volume
156
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
1 - 9
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Figueroa, Lilian Elisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Brugnoni, Lorena Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Ciencias Biológicas y Biomédicas del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Biología, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Ciencias Biológicas y Biomédicas del Sur; Argentina
dc.description.fil
Fil: Dello Staffolo, Marina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Genovese, Diego Bautista. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina
dc.journal.title
International Dairy Journal
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2024.105975
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0958694624000955
Archivos asociados