Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Lopez, Olivia Valeria  
dc.contributor.author
Castillo, Luciana Andrea  
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra  
dc.contributor.author
Villar, Marcelo Armando  
dc.contributor.author
Barbosa, Silvia Elena  
dc.date.available
2017-09-11T17:46:17Z  
dc.date.issued
2014-05-09  
dc.identifier.citation
Lopez, Olivia Valeria; Castillo, Luciana Andrea; Garcia, Maria Alejandra; Villar, Marcelo Armando; Barbosa, Silvia Elena; Food packaging bags based on thermoplastic corn starch reinforced with talc nanoparticles; Elsevier; Food Hydrocolloids; 43; 9-5-2014; 18-24  
dc.identifier.issn
0268-005X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/23905  
dc.description.abstract
Packaging bags from thermo-compressed films of thermoplastic corn starch containing talc nanoparticles (0, 1, 3 and 5% w/w) were developed. Mechanical properties of films were studied by two different techniques (tensile tests and quasi-static assays) revealing starch films reinforcement by talc addition. Strength improvement of thermoplastic starch films with talc concentration higher than 3% w/w was reflected in an increase in both Young?s modulus and yield stress. Talc particles modified failure mode of thermo-seal of thermoplastic starch films giving another bags opening possibility. Usually, bags based on starch films could be only opened by tearing while those of starch-talc bionanocomposites could be torn or peeled off. Finally, in order to evaluate packaging bags tightness, films barrier properties were determined. Water vapor and oxygen permeability were reduced 54 and 26%, respectively, by talc addition (3% w/w) to thermoplastic starch.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Bionanocomposites  
dc.subject
Biodegradable Packaging Bags  
dc.subject
Thermoplastic Corn Starch  
dc.subject
Talc Nanoparticles  
dc.subject
Mechanical Properties  
dc.subject.classification
Compuestos  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Food packaging bags based on thermoplastic corn starch reinforced with talc nanoparticles  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-05-02T20:15:27Z  
dc.journal.volume
43  
dc.journal.pagination
18-24  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Lopez, Olivia Valeria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Castillo, Luciana Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Invest.científicas. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - la Plata. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Cs.exactas. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Villar, Marcelo Armando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Barbosa, Silvia Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.journal.title
Food Hydrocolloids  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2014.04.021  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X14001611