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dc.contributor.author
Lopez, Olivia Valeria
dc.contributor.author
Castillo, Luciana Andrea
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra
dc.contributor.author
Villar, Marcelo Armando
dc.contributor.author
Barbosa, Silvia Elena
dc.date.available
2017-09-11T17:46:17Z
dc.date.issued
2014-05-09
dc.identifier.citation
Lopez, Olivia Valeria; Castillo, Luciana Andrea; Garcia, Maria Alejandra; Villar, Marcelo Armando; Barbosa, Silvia Elena; Food packaging bags based on thermoplastic corn starch reinforced with talc nanoparticles; Elsevier; Food Hydrocolloids; 43; 9-5-2014; 18-24
dc.identifier.issn
0268-005X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/23905
dc.description.abstract
Packaging bags from thermo-compressed films of thermoplastic corn starch containing talc nanoparticles (0, 1, 3 and 5% w/w) were developed. Mechanical properties of films were studied by two different techniques (tensile tests and quasi-static assays) revealing starch films reinforcement by talc addition. Strength improvement of thermoplastic starch films with talc concentration higher than 3% w/w was reflected in an increase in both Young?s modulus and yield stress. Talc particles modified failure mode of thermo-seal of thermoplastic starch films giving another bags opening possibility. Usually, bags based on starch films could be only opened by tearing while those of starch-talc bionanocomposites could be torn or peeled off. Finally, in order to evaluate packaging bags tightness, films barrier properties were determined. Water vapor and oxygen permeability were reduced 54 and 26%, respectively, by talc addition (3% w/w) to thermoplastic starch.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Bionanocomposites
dc.subject
Biodegradable Packaging Bags
dc.subject
Thermoplastic Corn Starch
dc.subject
Talc Nanoparticles
dc.subject
Mechanical Properties
dc.subject.classification
Compuestos
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Food packaging bags based on thermoplastic corn starch reinforced with talc nanoparticles
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-05-02T20:15:27Z
dc.journal.volume
43
dc.journal.pagination
18-24
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Lopez, Olivia Valeria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Castillo, Luciana Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Invest.científicas. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - la Plata. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Cs.exactas. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Villar, Marcelo Armando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Barbosa, Silvia Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina
dc.journal.title
Food Hydrocolloids
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2014.04.021
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X14001611


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