Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana  
dc.contributor.author
Ordóñez, Roxana Mabel  
dc.contributor.author
Giannini, Norberto Pedro  
dc.contributor.author
Blendinger, Pedro Gerardo  
dc.contributor.author
Isla, M.  
dc.date.available
2024-07-02T13:50:04Z  
dc.date.issued
2011  
dc.identifier.citation
Cactacea fruits in native forests of northwestern Argentina: a new option for functional foods; XXVII Jornadas Científicas de la Asociación de Biología de Tucumán; Tafí del Valle; Argentina; 2011; 1-2  
dc.identifier.issn
0327-9545  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/238830  
dc.description.abstract
Fruits are known as good sources of phytochemicals, essential to prevent degenerative diseases like cancer and cardiovascular diseases. Comparative studies between the antioxidant activity (AOA) and nutritional properties of hydrophilic preparations of four Cactaceae Lepismium lorentzianum (Griseb.) Lepismium lumbricoides (Lem.) Rhipsalis floccosa tucumanensis (F.A.C.Weber) Pfeiffera ianthothele Weber that grown in Argentineum Yunga were performed. L. lumbricoides and L. lorentzianum had the highest sugar content. All fruits accumulated reducing sugars (glucose and fructose). The protein content was 1.5 to 5 mg / g fresh fruit. L. lorentzianum showed more phenolic compounds content. All fruits showed antioxidant capacity, however, L. lorentzianum had the highest antiradical capacity (SC50 = 2.4 mg / ml) and this activity was similar in all forms of extraction (with and without heating). There was a positive correlation between the AAO and the phenolic content of fruits. Conclusions: The fruits of epiphytic cacti of the Yungas Tucumán, would be a new option for functional foods to promote health and prevent diseases related to oxidative stress.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Asociación de Biología de Tucumán  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Cactacea fruits  
dc.subject
Antioxidant activity  
dc.subject
Antigenotoxic activity  
dc.subject
genotoxicity  
dc.subject.classification
Otras Ciencias de la Salud  
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Cactacea fruits in native forests of northwestern Argentina: a new option for functional foods  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/conferenceObject  
dc.type
info:ar-repo/semantics/documento de conferencia  
dc.date.updated
2024-06-24T16:06:21Z  
dc.journal.volume
35  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
1-2  
dc.journal.pais
Argentina  
dc.journal.ciudad
Mendoza  
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ordóñez, Roxana Mabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giannini, Norberto Pedro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico - Tucumán. Unidad Ejecutora Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Blendinger, Pedro Gerardo. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Ecología Regional. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Ecología Regional; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Isla, M.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.asobioltuc.com/listado.php?id=2  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.coverage
Nacional  
dc.type.subtype
Jornada  
dc.description.nombreEvento
XXVII Jornadas Científicas de la Asociación de Biología de Tucumán  
dc.date.evento
2011-10-13  
dc.description.ciudadEvento
Tafí del Valle  
dc.description.paisEvento
Argentina  
dc.type.publicacion
Journal  
dc.description.institucionOrganizadora
Asociación de Biología de Tucumán  
dc.source.revista
Biocell  
dc.date.eventoHasta
2011-10-15  
dc.type
Jornada