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dc.contributor.author
Deladino, Lorena
dc.contributor.author
Scneider Teixeira, Aline
dc.contributor.author
Reta, Mario Roberto
dc.contributor.author
Molina Garcia, Antonio D
dc.contributor.author
Navarro, Alba Sofia del Rosario
dc.contributor.author
Martino, Mariam N.
dc.date.available
2017-09-08T20:32:42Z
dc.date.issued
2013-08
dc.identifier.citation
Deladino, Lorena; Scneider Teixeira, Aline; Reta, Mario Roberto; Molina Garcia, Antonio D; Navarro, Alba Sofia del Rosario; et al.; Major Phenolics in Yerba Mate Extracts (Ilex paraguariensis) and Their Contribution to the Total Antioxidant Capacity; Scientific Research Publishing; Food and Nutrition Science; 4; 8A; 8-2013; 154-162
dc.identifier.issn
2157-9458
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/23876
dc.description.abstract
Yerba mate (Ilex paraguariensis) is an indigenous crop which is highly consumed as an infusion in the South American subtropical forest. It has a high concentration of antioxidant substances, providing health benefits and helping to prevent diseases. The objectives of this work were to characterize an aqueous yerba mate extract by spectrophotometric and chromatographic (HPLC) methods and to study the effect of the freeze-drying process on the polyphenols profile and antioxidant activity, determined by a novel method. An aqueous extract was obtained and lyophilized to obtain a yerba mate powder with antioxidant properties. The extracts showed a high polyphenol content, determined by Folin-Ciocalteau and HPLC, and a high antioxidant activity towards the DPPH· radical and after the recently developed method of photochemiluminescence. A linear correlation was found between Folin-Ciocalteau and DPPH methods for lyophilized samples. HPLC analysis allowed determining antioxidant components like rutin, caffeine and chlorogenic acid. Lyophilization caused a decrease in total polyphenol content and antiradical activity of the extracts and this fact was mainly attributed to changes in the chlorogenic acid related compounds and rutin structures, after their photochemiluminescence data. The photoluminiscent method proves to be an advantageous approach for antioxidant capacity determination.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Scientific Research Publishing
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Yerba Mate
dc.subject
Natural Antioxidants
dc.subject
Freeze Drying
dc.subject
Dpph
dc.subject
Hplc
dc.subject
Pcl
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Major Phenolics in Yerba Mate Extracts (Ilex paraguariensis) and Their Contribution to the Total Antioxidant Capacity
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-08-23T20:35:05Z
dc.journal.volume
4
dc.journal.number
8A
dc.journal.pagination
154-162
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
Delaware
dc.description.fil
Fil: Deladino, Lorena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Scneider Teixeira, Aline. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Alimentos y Nutrición; España
dc.description.fil
Fil: Reta, Mario Roberto. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Molina Garcia, Antonio D. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Alimentos y Nutrición; España
dc.description.fil
Fil: Navarro, Alba Sofia del Rosario. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martino, Mariam N.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food and Nutrition Science
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.4236/fns.2013.48A019
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://file.scirp.org/Html/19-2700747_35294.htm
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