Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Gili, Rocio Victoria  
dc.contributor.author
Leeson, Sara  
dc.contributor.author
Carlino, Belén  
dc.contributor.author
Contreras Guillen, Ismael Alejandro  
dc.contributor.author
Xutuc, Daniel  
dc.contributor.author
Martins, Marcia Cristina Teixeira  
dc.contributor.author
Díaz, María del Pilar  
dc.contributor.author
Segovia-siapco, Gina  
dc.contributor.author
Oliveira Da Silva Pacheco, Sandaly  
dc.contributor.author
Pacheco, Fabio Juliano  
dc.date.available
2024-06-13T13:30:59Z  
dc.date.issued
2024-05  
dc.identifier.citation
Gili, Rocio Victoria; Leeson, Sara; Carlino, Belén; Contreras Guillen, Ismael Alejandro; Xutuc, Daniel; et al.; Validity and Reproducibility of an Electronic Food Frequency Questionnaire in Argentinian Adults; Multidisciplinary Digital Publishing Institute; Nutrients; 16; 11; 5-2024; 1-17  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/238070  
dc.description.abstract
This study aimed to validate a semiquantitative electronic food frequency questionnaire (eFFQ) in estimating the intake of a comprehensive list of nutrients and bioactive compounds among adults from six regions of Argentina using multiple 24 h dietary recall (24HR) as a reference. A total of 163 adults completed two administrations of the eFFQ and four 24HRs. The paired t-test/Wilcoxon signed-rank test, Spearman/Pearson correlations, cross-classification, weighted kappa statistics, and Bland–Altman plots were employed to determine relative validity. To determine reproducibility, intraclass correlations (ICC), cross-classification, and weighted kappa statistics were calculated. For relative validity, crude correlations ranged from 0.15 to 0.57; energy adjustment and de-attenuation slightly improved most of these correlations. In cross-classification analysis, agreements within one quintile adjacent to exact agreement (EA ± 1) ranged from 52.2% to ~74%; extreme misclassifications were < 7%. For reproducibility, the crude ICC ranged from 0.29 to 0.85, showing moderate to good correlations for most nutrients. Cross-classification analysis showed agreement levels for the EA ± 1 quintile of 70.6% to 87.7%. Weighted kappa values ranged from 0.21 to 0.62. The results show that this eFFQ is relatively valid in ranking adults according to their nutrient intake and has an acceptable reproducibility, yet it slightly overestimates the intake of most nutrients.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Multidisciplinary Digital Publishing Institute  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
ELECTRONIC FOOD FREQUENCY QUESTIONNAIRE  
dc.subject
VALIDITY  
dc.subject
REPRODUCIBILITY  
dc.subject
DIETARY ASSESSMENT  
dc.subject.classification
Nutrición, Dietética  
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Validity and Reproducibility of an Electronic Food Frequency Questionnaire in Argentinian Adults  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-06-11T11:07:21Z  
dc.identifier.eissn
2072-6643  
dc.journal.volume
16  
dc.journal.number
11  
dc.journal.pagination
1-17  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.journal.ciudad
Basilea  
dc.description.fil
Fil: Gili, Rocio Victoria. Universidad Adventista del Plata. Secretaría de Ciencia y Técnica. Centro Interdisciplinario de Investigaciones En Ciencias de la Salud y del Comportamiento.; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Leeson, Sara. Universidad Adventista del Plata. Secretaría de Ciencia y Técnica. Centro Interdisciplinario de Investigaciones En Ciencias de la Salud y del Comportamiento.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Carlino, Belén. Universidad Adventista del Plata. Secretaría de Ciencia y Técnica. Centro Interdisciplinario de Investigaciones En Ciencias de la Salud y del Comportamiento.; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Contreras Guillen, Ismael Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina. Universidad Adventista del Plata. Secretaría de Ciencia y Técnica. Centro Interdisciplinario de Investigaciones En Ciencias de la Salud y del Comportamiento.; Argentina. Universidad Nacional de Entre Ríos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Xutuc, Daniel. Universidad Adventista del Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martins, Marcia Cristina Teixeira. Universidad Adventista del Plata. Secretaría de Ciencia y Técnica. Centro Interdisciplinario de Investigaciones En Ciencias de la Salud y del Comportamiento.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Díaz, María del Pilar. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Ingeniería; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Segovia-siapco, Gina. Universidad Adventista del Plata. Secretaría de Ciencia y Técnica. Centro Interdisciplinario de Investigaciones En Ciencias de la Salud y del Comportamiento.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Oliveira Da Silva Pacheco, Sandaly. Universidad Adventista de Chile (unach);  
dc.description.fil
Fil: Pacheco, Fabio Juliano. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina. Escuela de Nutrición; Argentina  
dc.journal.title
Nutrients  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2072-6643/16/11/1564  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.3390/nu16111564