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dc.contributor.author
Langer, Silvia Estefanía

dc.contributor.author
Hirsch, Mailén

dc.contributor.author
Burges, Pablo Julián

dc.contributor.author
Martinez, Gustavo Adolfo

dc.contributor.author
Civello, Pedro Marcos

dc.contributor.author
Marina, María

dc.contributor.author
Villarreal, Natalia Marina

dc.date.available
2024-06-12T15:20:14Z
dc.date.issued
2024-07
dc.identifier.citation
Langer, Silvia Estefanía; Hirsch, Mailén; Burges, Pablo Julián; Martinez, Gustavo Adolfo; Civello, Pedro Marcos; et al.; Biochemical and molecular traits underlying the quality preservation and defence enhancement by heat treatment in harvest-ripe strawberries; Elsevier Science; Scientia Horticulturae; 333; 7-2024; 1-10
dc.identifier.issn
0304-4238
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/237975
dc.description.abstract
Heat treatment is widely used as a postharvest strategy to extend the shelf life of fleshy fruits. Nevertheless, understanding the mechanisms by which heat stress exerts its effect continues to be a topic of interest. We studied the influence of heat treatment (3 h in an air oven at 45 ± 1 °C) on the modulation of defence mechanisms in ripe strawberry fruit (Fragaria x ananassa Duch). Whilst the thermal stress delayed the postharvest accumulation of anthocyanins, it did not cause changes in other quality parameters such as pH, percentage of titratable acidity, and total soluble solids concerning control fruit. Heat-treated strawberries showed a lower decay than controls during storage. The treatment was also effective in restricting the fungal pathogen Botrytis cinerea invasion. To explore the molecular and biochemical traits underlying the defence enhancement by heat treatment in ripe strawberries, we studied the effect on oxidative metabolism and classical hydrolytic and non-hydrolytic pathogenic-related proteins. Our findings revealed that heat treatment increases the activity of peroxidase, polyphenol oxidase, chitinase, and β-1,3-glucanase enzymes. Heat stress up-regulates the FaPAL1, FaCHS2, FaAPX42, FaPPO1, FaChi2–1, FaChi2–2, FaChi3, and FaβG2–3 gene expression. Moreover, the expression of genes involved in signal transduction (FaCDPK1) and a gene encoding a putative thaumatin-like protein (FaPR5) was induced in heat-treated fruit. These results provide insights into the basis of defence responses induced by heat stress in strawberries, offering information for potential strategies to improve fruit preservation and postharvest management practices.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Strawberry
dc.subject
Heat stress
dc.subject
Fruit preservation
dc.subject
Defence responses
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular

dc.subject.classification
Ciencias Biológicas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Biochemical and molecular traits underlying the quality preservation and defence enhancement by heat treatment in harvest-ripe strawberries
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-06-10T11:25:02Z
dc.journal.volume
333
dc.journal.pagination
1-10
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Langer, Silvia Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina
dc.description.fil
Fil: Hirsch, Mailén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina
dc.description.fil
Fil: Burges, Pablo Julián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez, Gustavo Adolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Civello, Pedro Marcos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Marina, María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina
dc.description.fil
Fil: Villarreal, Natalia Marina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina
dc.journal.title
Scientia Horticulturae

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S030442382400445X
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.scienta.2024.113287
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