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dc.contributor.author
Langer, Silvia Estefanía  
dc.contributor.author
Hirsch, Mailén  
dc.contributor.author
Burges, Pablo Julián  
dc.contributor.author
Martinez, Gustavo Adolfo  
dc.contributor.author
Civello, Pedro Marcos  
dc.contributor.author
Marina, María  
dc.contributor.author
Villarreal, Natalia Marina  
dc.date.available
2024-06-12T15:20:14Z  
dc.date.issued
2024-07  
dc.identifier.citation
Langer, Silvia Estefanía; Hirsch, Mailén; Burges, Pablo Julián; Martinez, Gustavo Adolfo; Civello, Pedro Marcos; et al.; Biochemical and molecular traits underlying the quality preservation and defence enhancement by heat treatment in harvest-ripe strawberries; Elsevier Science; Scientia Horticulturae; 333; 7-2024; 1-10  
dc.identifier.issn
0304-4238  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/237975  
dc.description.abstract
Heat treatment is widely used as a postharvest strategy to extend the shelf life of fleshy fruits. Nevertheless, understanding the mechanisms by which heat stress exerts its effect continues to be a topic of interest. We studied the influence of heat treatment (3 h in an air oven at 45 ± 1 °C) on the modulation of defence mechanisms in ripe strawberry fruit (Fragaria x ananassa Duch). Whilst the thermal stress delayed the postharvest accumulation of anthocyanins, it did not cause changes in other quality parameters such as pH, percentage of titratable acidity, and total soluble solids concerning control fruit. Heat-treated strawberries showed a lower decay than controls during storage. The treatment was also effective in restricting the fungal pathogen Botrytis cinerea invasion. To explore the molecular and biochemical traits underlying the defence enhancement by heat treatment in ripe strawberries, we studied the effect on oxidative metabolism and classical hydrolytic and non-hydrolytic pathogenic-related proteins. Our findings revealed that heat treatment increases the activity of peroxidase, polyphenol oxidase, chitinase, and β-1,3-glucanase enzymes. Heat stress up-regulates the FaPAL1, FaCHS2, FaAPX42, FaPPO1, FaChi2–1, FaChi2–2, FaChi3, and FaβG2–3 gene expression. Moreover, the expression of genes involved in signal transduction (FaCDPK1) and a gene encoding a putative thaumatin-like protein (FaPR5) was induced in heat-treated fruit. These results provide insights into the basis of defence responses induced by heat stress in strawberries, offering information for potential strategies to improve fruit preservation and postharvest management practices.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Strawberry  
dc.subject
Heat stress  
dc.subject
Fruit preservation  
dc.subject
Defence responses  
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Biochemical and molecular traits underlying the quality preservation and defence enhancement by heat treatment in harvest-ripe strawberries  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-06-10T11:25:02Z  
dc.journal.volume
333  
dc.journal.pagination
1-10  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Langer, Silvia Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hirsch, Mailén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina  
dc.description.fil
Fil: Burges, Pablo Julián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez, Gustavo Adolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Civello, Pedro Marcos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Marina, María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina  
dc.description.fil
Fil: Villarreal, Natalia Marina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina  
dc.journal.title
Scientia Horticulturae  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S030442382400445X  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.scienta.2024.113287