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dc.contributor.author
Ferreira, Tiago H.  
dc.contributor.author
Maximiano, Pedro  
dc.contributor.author
Ureta, María Micaela  
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea  
dc.contributor.author
Simões, Pedro N.  
dc.date.available
2024-06-12T10:58:48Z  
dc.date.issued
2023-04  
dc.identifier.citation
Ferreira, Tiago H.; Maximiano, Pedro; Ureta, María Micaela; Gomez Zavaglia, Andrea; Simões, Pedro N.; Molecular Simulation: a remarkable tool to study mechanisms of cell membrane preservation in probiotic bacteria; Elsevier; Current Opinion in Food Science; 50; 100985; 4-2023; 1-7  
dc.identifier.issn
2214-7993  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/237881  
dc.description.abstract
Molecular dynamics (MD) simulations have come of age. They have been increasingly used by scientists and engineers over the last two decades, and have attracted attention also in the field of food science, namely to address topics involving enzymes, carbohydrates, or cryoprotectants. This review focuses on the latter topic, more specifically on the application of MD to the study of lactic acid bacteria (cryo)preservation and the protective action operated by fructo-oligosaccharides. The lack of fundamental research on the subject and possible ways of filling this gap are discussed.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
MOLECULAR DYNAMICS  
dc.subject
CELL MEMBRANE  
dc.subject
CRYOPRESERVATION  
dc.subject
LACTID ACID BACTERIA  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Molecular Simulation: a remarkable tool to study mechanisms of cell membrane preservation in probiotic bacteria  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-05-07T13:33:22Z  
dc.identifier.eissn
2214-8000  
dc.journal.volume
50  
dc.journal.number
100985  
dc.journal.pagination
1-7  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Ferreira, Tiago H.. Universidad de Coimbra; Portugal  
dc.description.fil
Fil: Maximiano, Pedro. Universidad de Coimbra; Portugal  
dc.description.fil
Fil: Ureta, María Micaela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Simões, Pedro N.. Universidad de Coimbra; Portugal  
dc.journal.title
Current Opinion in Food Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.cofs.2022.100985  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/2cgby673