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dc.contributor.author
Ferreira, Tiago H.
dc.contributor.author
Maximiano, Pedro
dc.contributor.author
Ureta, María Micaela
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea
dc.contributor.author
Simões, Pedro N.
dc.date.available
2024-06-12T10:58:48Z
dc.date.issued
2023-04
dc.identifier.citation
Ferreira, Tiago H.; Maximiano, Pedro; Ureta, María Micaela; Gomez Zavaglia, Andrea; Simões, Pedro N.; Molecular Simulation: a remarkable tool to study mechanisms of cell membrane preservation in probiotic bacteria; Elsevier; Current Opinion in Food Science; 50; 100985; 4-2023; 1-7
dc.identifier.issn
2214-7993
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/237881
dc.description.abstract
Molecular dynamics (MD) simulations have come of age. They have been increasingly used by scientists and engineers over the last two decades, and have attracted attention also in the field of food science, namely to address topics involving enzymes, carbohydrates, or cryoprotectants. This review focuses on the latter topic, more specifically on the application of MD to the study of lactic acid bacteria (cryo)preservation and the protective action operated by fructo-oligosaccharides. The lack of fundamental research on the subject and possible ways of filling this gap are discussed.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
MOLECULAR DYNAMICS
dc.subject
CELL MEMBRANE
dc.subject
CRYOPRESERVATION
dc.subject
LACTID ACID BACTERIA
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Molecular Simulation: a remarkable tool to study mechanisms of cell membrane preservation in probiotic bacteria
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-05-07T13:33:22Z
dc.identifier.eissn
2214-8000
dc.journal.volume
50
dc.journal.number
100985
dc.journal.pagination
1-7
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Ferreira, Tiago H.. Universidad de Coimbra; Portugal
dc.description.fil
Fil: Maximiano, Pedro. Universidad de Coimbra; Portugal
dc.description.fil
Fil: Ureta, María Micaela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Simões, Pedro N.. Universidad de Coimbra; Portugal
dc.journal.title
Current Opinion in Food Science
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.cofs.2022.100985
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/2cgby673
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