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dc.contributor.author
Ortega, Florencia  
dc.contributor.author
Minnaard, Jessica  
dc.contributor.author
Arce, Valeria Beatriz  
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra  
dc.date.available
2024-06-11T15:37:27Z  
dc.date.issued
2023-06  
dc.identifier.citation
Ortega, Florencia; Minnaard, Jessica; Arce, Valeria Beatriz; Garcia, Maria Alejandra; Nanocomposite starch films: Cytotoxicity studies and their application as cheese packaging; Elsevier; Food Bioscience; 53; 6-2023; 1-11  
dc.identifier.issn
2212-4292  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/237825  
dc.description.abstract
This work focuses on the development of starch-based nanocomposite films containing AgNPs obtained by different green synthesis techniques, the characterization of their relevant properties, the study of their cytotoxicity and their application as food packaging on cheese.AgNPs were obtained by different green synthesis techniques: AgNP in situ and AgNP L. The incorporation of AgNP L improved the barrier properties of nanocomposite films, since water vapor permeability decreased (0.63 ± 0.07 × 10−10 g/m s Pa) compared to films containing AgNPs in situ (1.9 ± 0.1 × 10−10 g/m s Pa), while the UV?vis barrier capacity was higher (371.5 ± 15.6 and 314.1 ± 14.7, respectively). Films with AgNPs synthesized in situ were less cytotoxic for the Caco-2/TC7 line (90% viability) in comparison with films containing AgNPs synthesized with lemon juice (AgNP L). Vero cells were susceptible to adhesion problems on both control and nanocomposite films. Likewise, the differences observed between monocytes and macrophage THP-1 cells may be associated with the expression of different markers. Then, active packages were developed by thermo-sealing the films. The nanocomposite samples were able to extend the shelf life of cheese by 7 days, but the CL and AgNP L films were more effective, probably due to the synergistic effect of the active compounds present in the lemon juice and the low pH of the film-forming suspension. Finally, production costs and the current legislative framework for this type of material were revised.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
SILVER NANOPARTICLES  
dc.subject
NANOCOMPOSITE MATERIALS  
dc.subject
CYTOTOXICITY EVALUATION  
dc.subject
ACTIVE PACKAGING  
dc.subject
CHEESE  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Nanocomposite starch films: Cytotoxicity studies and their application as cheese packaging  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-05-07T13:33:14Z  
dc.identifier.eissn
2212-4306  
dc.journal.volume
53  
dc.journal.pagination
1-11  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Ortega, Florencia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Minnaard, Jessica. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Arce, Valeria Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigaciones Ópticas. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones Ópticas. Universidad Nacional de La Plata. Centro de Investigaciones Ópticas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina  
dc.journal.title
Food Bioscience  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2212429223002134  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fbio.2023.102562