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dc.contributor.author
Monroy, Yuliana
dc.contributor.author
Rivero, Sandra G. M.
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra
dc.date.available
2024-06-11T15:27:26Z
dc.date.issued
2023-10
dc.identifier.citation
Monroy, Yuliana; Rivero, Sandra G. M.; Garcia, Maria Alejandra; Liquid and Pressure-Sensitive Adhesives Based on Cassava Starch and Gelatin Capsule Residue: Green Alternatives for the Packaging Industry; MDPI; Foods; 12; 21; 10-2023; 1-14
dc.identifier.issn
2304-8158
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/237818
dc.description.abstract
Natural polymer-based adhesives are green alternatives, necessary to reduce the problems impacted by synthetic adhesives. Starch and gelatin have extraordinary potential for the synthesis of biobased adhesives. Citric acid (CA), a natural acid, induces the crosslinking and hydrolyzing of both gelatin and starch. In this sense, this work deals with the use of gelatin capsule residues as a promising material to produce biobased adhesives in combination with cassava starch in the presence of different CA concentrations characterizing their mechanical, physicochemical and microstructural properties. Depending on CA concentration, formulations adjusted to different applications can be obtained such as liquid and pressure-sensitive adhesive films. The inclusion of CA allows us not only to improve the applicability of the system since it modifies the flowability of the adhesives as evidenced by the observed changes in the viscosity (from 158.3 to 90.3 for formulations with 20 and 80% CA, respectively). In addition, mechanical profiles showed that the inclusion of CA increased the adhesive bond strength (from 2230.7 to 2638.7 for formulations with 20 and 80% CA, respectively). Structural modifications induced by CA in adhesive formulations were highlighted by ATR-FTIR analysis.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
MDPI
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
BIOBASED ADHESIVES
dc.subject
RHEOLOGICAL BEHAVIOR
dc.subject
CITRIC ACID
dc.subject
ADHESIVE CAPACITY
dc.subject.classification
Papel y Madera
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Liquid and Pressure-Sensitive Adhesives Based on Cassava Starch and Gelatin Capsule Residue: Green Alternatives for the Packaging Industry
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-05-07T13:33:58Z
dc.journal.volume
12
dc.journal.number
21
dc.journal.pagination
1-14
dc.journal.pais
Suiza
dc.journal.ciudad
Basel
dc.description.fil
Fil: Monroy, Yuliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rivero, Sandra G. M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
dc.journal.title
Foods
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2304-8158/12/21/3982
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/foods12213982
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