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dc.contributor.author
Mazaratti, Micaela Rocio  
dc.contributor.author
Valli, Florencia Elizabeth  
dc.contributor.author
Pierini, Sofía Evelyn  
dc.contributor.author
González, Marcela Aída  
dc.contributor.author
Piña, Carlos Ignacio  
dc.contributor.author
Cuffia, Facundo  
dc.contributor.author
Simoncini, Melina Soledad  
dc.contributor.author
Leiva, Pamela Maria de Lujan  
dc.date.available
2024-06-11T12:58:36Z  
dc.date.issued
2024-05  
dc.identifier.citation
Mazaratti, Micaela Rocio; Valli, Florencia Elizabeth; Pierini, Sofía Evelyn; González, Marcela Aída; Piña, Carlos Ignacio; et al.; Physicochemical and sensory characterisation of Salvator merianae meat as a sustainable alternative; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 5-2024; 1-10  
dc.identifier.issn
0950-5423  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/237782  
dc.description.abstract
Considering the escalating consumer preference for health-conscious commodities, reptile species’ meat can be presented as an alternative animal protein source because of its notable nutritional characteristics. The aim of this study was to evaluate the physicochemical parameters (pH, tenderness, cooking loss, col- our and fatty acid profile) and sensory profile of black-and-white Tegu meat. The black-and-white Tegu meat was assessed through to consumer-based sensory Analysis alongside the Yellow Anaconda, Broad-snouted Caiman and broilers through. The samples of reptile species’ meat were obtained from sus- tainable use programs. In terms of physicochemical parameters, the results indicate that black-and-white Tegu meat exhibits moderate brightness, displaying a pale pink/yellowish tone. Oleic acid was the most abundant fatty acid in black-and-white Tegu meat, comprising approximately 22.5%, while the content of polyunsaturated fatty acids was approximately 34%. Regarding overall liking, all four types of meats scored higher than indifference. However, black-and-white Tegu meat presented a lower acceptability (P < 0.001), likely attributed to its dry texture and unpleasant colour, as perceived by consumers. Our findings underscore the need to explore preparation methods for enhancing the sensory characteristics of black-and-white Tegu meat. This will enable its promotion as a healthy food choice in the future. The uti- lisation of black-and-white Tegu meat as a food source will benefit families participating in the sustain- able use and conservation program, the ‘Proyecto Tupinambis’.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Caiman latirostris  
dc.subject
consumers  
dc.subject
CATA questions  
dc.subject
unconventional meats  
dc.subject
Eunectes notaeus  
dc.subject
Salvator merianae  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Physicochemical and sensory characterisation of Salvator merianae meat as a sustainable alternative  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-06-11T11:07:27Z  
dc.journal.pagination
1-10  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Mazaratti, Micaela Rocio. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Valli, Florencia Elizabeth. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pierini, Sofía Evelyn. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina  
dc.description.fil
Fil: González, Marcela Aída. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Piña, Carlos Ignacio. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Facultad de Ciencia y Tecnología; Argentina. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cuffia, Facundo. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Simoncini, Melina Soledad. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Leiva, Pamela Maria de Lujan. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.17167  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.17167