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dc.contributor.author
González, Agustín  
dc.contributor.author
Martinez, Marcela Lilian  
dc.contributor.author
Paredes, Alejandro Javier  
dc.contributor.author
Leon, Alberto Edel  
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel  
dc.date.available
2017-09-07T14:35:04Z  
dc.date.issued
2016-07-15  
dc.identifier.citation
González, Agustín; Martinez, Marcela Lilian; Paredes, Alejandro Javier; Leon, Alberto Edel; Ribotta, Pablo Daniel; Study of the preparation process and variation of wall components in chia (Salvia hispanica L.) oil microencapsulation; Elsevier Science Sa; Powder Technology; 301; 15-7-2016; 868-875  
dc.identifier.issn
0032-5910  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/23760  
dc.description.abstract
A study of the microencapsulation process of omega-3 rich oil extracted from chia (Salvia hispanica L.) seeds was carried out, which included a comparative analysis of the microcapsules obtained by the spray- and freeze-drying methods using isolated soy proteins and maltodextrin as wall materials at different proportions. Color characterization of the obtained powders was performed and revealed a darker and yellower appearance of the freeze-dried samples compared with the spray-dried ones. Moisture content was measured for each sample and all presented values around 3.5%. The SEM micrographs revealed that spray-dried microcapsules can occur individually or may form clusters or aggregates, with the particles exhibiting a size range varying from 4 to 10 µm. Encapsulation efficiency was measured, with no significant differences found between drying methods or on varying the proportion of wall components (all samples presented values of aproximately 60%). The oxidative stability of microencapsulated oils under accelerated oxidative conditions revealed protection factors 2-fold higher for all samples. In addition, microencapsulated oil stored under 25 ºC revealed lower hydroperoxide values than those of unencapsulated oil throughout the whole storage test. Finally, oil encapsulated in SPI microcapsules also showed lower HPV values than that of the acceptable limit for virgin and cold-pressed vegetable oils (15 meq. O2/kg oil) during the storage test, while unencapsulated oil attained the acceptable limit in 62 days. This result represents an increase in the time of the oil shelf life of between 30 and 48%.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science Sa  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Microcapsulas  
dc.subject
Chia  
dc.subject
Aceite  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Study of the preparation process and variation of wall components in chia (Salvia hispanica L.) oil microencapsulation  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-08-29T17:30:47Z  
dc.journal.volume
301  
dc.journal.pagination
868-875  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: González, Agustín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Paredes, Alejandro Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Leon, Alberto Edel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.journal.title
Powder Technology  
dc.rights.embargoDate
2018-08-01  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S003259101630420X  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.powtec.2016.07.026