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dc.contributor.author
González, Agustín
dc.contributor.author
Martinez, Marcela Lilian
dc.contributor.author
Paredes, Alejandro Javier
dc.contributor.author
Leon, Alberto Edel
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel
dc.date.available
2017-09-07T14:35:04Z
dc.date.issued
2016-07-15
dc.identifier.citation
González, Agustín; Martinez, Marcela Lilian; Paredes, Alejandro Javier; Leon, Alberto Edel; Ribotta, Pablo Daniel; Study of the preparation process and variation of wall components in chia (Salvia hispanica L.) oil microencapsulation; Elsevier Science Sa; Powder Technology; 301; 15-7-2016; 868-875
dc.identifier.issn
0032-5910
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/23760
dc.description.abstract
A study of the microencapsulation process of omega-3 rich oil extracted from chia (Salvia hispanica L.) seeds was carried out, which included a comparative analysis of the microcapsules obtained by the spray- and freeze-drying methods using isolated soy proteins and maltodextrin as wall materials at different proportions. Color characterization of the obtained powders was performed and revealed a darker and yellower appearance of the freeze-dried samples compared with the spray-dried ones. Moisture content was measured for each sample and all presented values around 3.5%. The SEM micrographs revealed that spray-dried microcapsules can occur individually or may form clusters or aggregates, with the particles exhibiting a size range varying from 4 to 10 µm. Encapsulation efficiency was measured, with no significant differences found between drying methods or on varying the proportion of wall components (all samples presented values of aproximately 60%). The oxidative stability of microencapsulated oils under accelerated oxidative conditions revealed protection factors 2-fold higher for all samples. In addition, microencapsulated oil stored under 25 ºC revealed lower hydroperoxide values than those of unencapsulated oil throughout the whole storage test. Finally, oil encapsulated in SPI microcapsules also showed lower HPV values than that of the acceptable limit for virgin and cold-pressed vegetable oils (15 meq. O2/kg oil) during the storage test, while unencapsulated oil attained the acceptable limit in 62 days. This result represents an increase in the time of the oil shelf life of between 30 and 48%.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science Sa
dc.rights
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Microcapsulas
dc.subject
Chia
dc.subject
Aceite
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Study of the preparation process and variation of wall components in chia (Salvia hispanica L.) oil microencapsulation
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-08-29T17:30:47Z
dc.journal.volume
301
dc.journal.pagination
868-875
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: González, Agustín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Paredes, Alejandro Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Leon, Alberto Edel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.journal.title
Powder Technology
dc.rights.embargoDate
2018-08-01
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S003259101630420X
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.powtec.2016.07.026
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